четвъртък, 6 февруари 2014 г.

ЛЕКАРСТВА И ГМО! ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДИСКУСИЯТА.

Тъй като се разгоря голяма дискусия, за и против ГМО то искам да знаете, че аз не съм против прогреса – напротив винаги съм бил за новото. Но вече заради лакомията за пари се предлагат непроверени продукти. Ако е за промишлеността, при която дърветата растат бързо и от тях се получава спирт за гориво или масло за еко - дизел, както и да е. Но когато се предлагат лекарства,  елементарни например като парацетамол който даже и при комунизма беше отбелязан в лекарствените справочници с черна точка , поради силно увреждащото му действие върху черен дроб, бъбреци и т.н., и то само защото се получава  лесно, то нямам думи! Да не говорим за Nurofen /Ibuprofen/, за което важи същото! Всичко се свежда само до печалби на компаниите! Ето Ви и други факти:
Най-големият производител на ГМО в света е САЩ, с около 85% от световното производство; следват Канада и Мексико (10%) и останалите 5% се разпределят в страни като Аржентина, Китай, Великобритания, Холандия, Израел и Русия. В Източна Европа на първо място е Румъния, където се отглежда генно модифицирана царевица. Най-разпространените ГМО (ГМХ) са царевица, соя, дрожди, картофи, захарно цвекло, пшеница, ечемик, памук и др., от които се получават значително количество субпродукти: нишесте, чипс, олио, брашно, захар, които влизат от своя страна в състава на хиляди други хранителни продукти и производства. ГМО често се използват във фуражите за животни и оттам попадат в млякото, месото и другите продукти, затваряйки веригата - растение, животно, човек. Третирането на животните (свине, птици и говеда) с химически вещества влияещи на хипофизата, жлезите с вътрешна секреция и ДНК, както и храненето им ГМХ, също превръща животните в ГМО. Формулата на химическите агенти, с които се въздейства на ДНК при животните е строго засекретена с десетилетни патенти, така че консуматорите на това месо не могат да получат дори и бегла представа по какъв начин месото действа върху тяхното здраве. Специалисти като Филип Брейшър и др., изтъкват какви ужасяващи технологии се използват за производството на пуешко, телешко и свинско месо в САЩ. Експериментите и научната дейност в тази насока се провеждат от хора като проф. Робърт Шварц (Медицински колеж Бейлор в Хюстън) и Макс Ротшилд (Държавен университет в Айова). И това става в обстановка на тотална химизация и вредни производства в хранителната промишленост. Американските пуйки обаче се внасят безпрепятствено в България, а повечето колбаси у нас се произвеждат с вносно месо от САЩ, Бразилия и Аржентина (наблъскано неизвестно с какви химикали и ГМО), а в евтините салами и кренвирши задължително като пълнеж се слага генно модифицирана соя. За това те струват по няколко лева. Преди време, на границата по чудо бяха задържани тонове 20 годишно такова месо (дълбоко замразено), колко ли друго обаче е реализирано и изядено от населението?!
През 1989 г. ГМ-сорт на аминокиселината L-tryptophan, широко разпространена диетична добавка причини смърт на 37 американци и направи инвалиди повече от 5000 други. Японската компания производител Showa Denko е изплатила повече от 2 милиарда долара обезщетения на пострадалите. Повече от очевидно е, че ГМО са свързани с раковите заболявания, развиване на резистентност към антибиотици (невъзможност за лекуване с тях), имунодефицитни заболявания (сред тях е и СПИН), генетични увреждания и наследствени заболявания, заболявания като „луда крава” и вероятно някои други модерни болести, които досега просто не са съществували в природата.


Тревожно е положението с ГМО у нас. В края на 2006 г. генно-изменени храни, предизвикващи алергии, рак на гърдата и други тумори, откриха в магазините във Варна. Някои екологични организации и сдружения, твърдят, че ГМО и ГМХ се продават съвсем свободно по магазините у нас без разрешение, както и при наличие на ГМО в храните, това не се отбелязва в етикета, въпреки закона и разпоредбите. Открити са продукти, съдържащи ГМО соя, царевица и соев лецитин. В някои лютеници на „Олинеза” и сосове се съдържа генно модифицирана скорбяла (нишесте). Има и много други продукти, за които нищо не знаем; никой не ги и коментира.


В България се подвизават с помоща на ДПС и продажното правителство два турски холдинга, единият от които е „Алтин маи санаи”. Тези холдинги притежават в България захарен завод, предприятие за производство на масла (от памук, царевица и соя!), „Капитан Дядо Никола”- Габрово, „Български хляб” АД, „Хлебна мая инвест” и „Хлебна мая” АД – Русе. Можем само да гадаем с какви суровини работят тези предприятия и може ли някой да ни гарантира, че те не са ГМО?!? При това беззаконие и корупция в държавата едва ли!


През 2000 г. „Грийнпийс” на САЩ публикува списък с компании, използващи ГМО продукти. В този списък е всичко, което ни натрапват рекламите: напитки от Coca-Cola (Coca-Cola, Sprite), Pepsi Co (Pepsi, 7-Up), шоколадови изделия на компаниите Hereshley,s , Cadbury (Fruit&Nut), Mars (M&M, Snikers, Twix, Milky Way), шоколадовата напитка Nesquik на компанията Nestle, ориз Uncle Bens (производител Mars), сухи подправки Kollogg,s , супи Campbell, сосове Knorr, чай Lipton, бисквити Parmalat, детски храни на компаниите Nestle и Abbot Labs (Similac) и много др. В „Интернет” могат да се намерят подробни списъци на основните ГМХ и техните производители. Колко обаче от нашите потребители са информирани за това?!

Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар