Мнозина от нас са чували, че лукът е
полезен, но малцина познават в тънкости качествата на този древен зеленчук,
чиято родина е Централна Азия, а в Древния Египет смятали за свещен. Лечебните
качества на лука се дължат главно на съдържащия се в него мощен антиоксидант кверцетин.
Редица проучвания са доказали, че кверцетинът противодейства на процесите в организма, водещи до
атеросклероза и коронарни заболявания. Безспорно е установено и че лукът
предпазва от тромбообразуване и по
този начин е профилактично средство за сърдечно-съдови
заболявания. Той има положително въздействие и срещу развитието на катаракта, срещу
някои видове
рак - на гърдата, дебелото черво, яйчниците,
стомаха, белите дробове и кръвта. Колкото и странно да изглежда, консумацията
на лук предпазва от образуване на язви на стомаха. Обяснението е, че зеленчукът спира
растежа на микроорганизмите, които ги причиняват. Най-силно е действието на най-лютивия лук,
но затова пък варенето или печенето не водят до значителни загуби на
въздействието. Трябва
да се знае обаче, че част от полезните вещества се отделят в бульона - затова
той не е за пренебрегване.
ЯБЪЛКИТЕ И ЧАЯТ СА СЛЕД КРОМИДА ПО
АНТИОКСИДАНТИ
Широко са известни и
противовъзпалителните свойства на лука. Той облекчава при остео и ревматичен артрит, астма
и обикновена настинка. А съвсем ново
проучване в университета в Берн, Швейцария, при което е открито ново химическо
съединение в лука, показва, че той може да понижи риска от развитие на остеопороза. Благодарение пък на хрома, съдържащ се в
зеленчука, той има значение за механизма на действие на инсулина и за глюкозния толеранс. Важният
микроелемент помага и за покачването на добрия холестерол.
Главните хранителни източници на
полезния кверцетин освен лука са зеленият и черният чай и
ябълките. Последни изследвания на холандски
учени обаче показват, че антиоксидантът от лука се усвоява два пъти повече от
съдържащия се в чая и три пъти повече от този в ябълките. Добре е да се знае и
че прочутият със своята полезност чесън
не съдържа кверцетин и пътищата на неговите здравословни въздействия
са различни.
ПЪРВА ПО КОНСУМАЦИЯ Е ЛИБИЯ, ПОСЛЕДНА -
БЕЛГИЯ
Имайки предвид полезните и кулинарните
качества на лука, специалистите препоръчват той да бъде включен във всекидневното
меню на всекиго. Но макар че е третият по консумация зеленчук у нас /след
картофите и доматите/, българинът приема средно 10 кг от него годишно. Засега
либийците държат световното първенство с 31 кг на човек. В Европа най-много
лук похапнат гърците и испанците - по 19 кг, следват ги македонците - по 17 кг,
румънците - с 16. На опашката са белгийците, които употребяват едва по 0,4 кг
за цяла година.
От
Интернет….
НИКОЛАЙ
НИКОЛОВ
Няма коментари:
Публикуване на коментар