четвъртък, 6 февруари 2014 г.

ЗА БОГ, ЕГОТО и АЗА . КОЕ Е ОБЩОТО?Винаги в своя живот съм имал усещането, че Бог е с мен. Той е някъде около мен и всичко, което правя е мисия поставена ми от Бог. Винаги съм имал твърдото убеждение, че животът ми има смисъл, че няма да мине така напразно и на халост. После всички хора около мен започнаха да възлагат големи надежди на това, че съм специален човек. Всички признаваха, че съм най-умен, че зная много, интелигентен съм и казвам неща, които няма откъде да знам. В моя живот се случваха събития, които сочеха, че има някаква преднамереност и че аз съм специален. Така хората около мен започнаха да мислят, че аз ще създам нова религия и тя ще е истинската религия, която ще спаси техните души. Разбрах, че всички хора са като мен и всеки върви по път подобен на моя. И не съм само аз уникален, а всички хора са такива.
Години наред тази отговорност тегнеше на раменете ми. Аз също смятах, че трябва да създам нова религия. Постоянно опитвах да изведа постулатите й, но нищо не се получаваше. Единия ден извеждах едни закони, на другия ден други. А закони, който се променят всеки ден не са истински закони, докато един ден проумях, че няма нужда да създавам още едни закони. Светът и без това е окован от прекалено много закони. Светът има нужда от разкъсване на оковите. Той има нужда от духовно учение, но не от религия. Така аз създадох своето духовно учение и разбрах, че никога няма да съм създател на религия. А моето духовно учение е учение на промяната, на развитието и на духовното развитие. Това, до което достигнах като ниво е много повече от религия, това е духовен Път. Сега ще ви разкажа за него.

Първото нещо, което трябва да разберете, е това, че всеки човек е различен и живее в собствен свят. Всеки човек живее свой различен живот. Може двама души да са на едно и също място, но те преживяват нещата по различен начин. Така хората никога нямат представа за обективността, защото техния субективен момент е винаги различен от субективния момент на друг човек.

Още, когато се ражда човек, той е слаб и зависим от близките си. Още тогава човек се научава, да се уповава на други хора. Тогава той осъзнава, че ако не се придържа към по силните от него, не може да оцелее. Така човекът за пръв път става зависим от останалите хора, от тяхната сила и влияние в неговите очи на дете. След това цял живот се чувства слаб, защото смята себе си за част от човешкото общество. Той знае, че трябва да спазва законите му, ако не иска да бъде отхвърлен. За съжаление дори когато стане достатъчно голям и вече може да се справя сам, човекът продължава да живее с чувството да е зависим от обществото (другите) и тази зависимост не изчезва цял живот.
Тази зависимост и този страх от самотата определят едни от най-големите страхове на човека. Така още от малък във всеки човек се изгражда идеята, че без другите не може да оцелее. Че трябва да се присламчва към по-силните, които да го защитават и че ако остане сам ще умре. Тези страхове обуславят по нататъшния му живот. Така, още от раждането, във всеки човек се раждат с него и най-дълбоките му и добре скривани страхове.
Когато човек се ражда се случва и още нещо. Всеки човек освен, че се ражда чисто материално, има едни части, които не се раждат с него, това са части, които той взима назаем от Бог. Ползва ги само докато съществува. Така всеки човек, когато се роди осъзнава, че е изправен пред Бог, а той е малък слаб и гол. И така човекът разбира ,че трябва да обособи себе си. Той трябва да се самозатвори, за да отдели своите части от тези на Бог. Това е моментът, в който човек започва да съществува. Мисията на човек в този живот е да бъде различен от Бог и в същото време той чувства един непрекъснат копнеж отново да се слее обратно с Бог.
При това отделяне, човек се затваря в нещо като голям балон,  този балон ни отделя и защитава, той определя нашата индивидуалност, но в същото време, ни отделя от Бог или ако искате го наречете „реалността”.
Отначало ви казах, че всеки човек живее в собствен свят. Това е така, защото всеки, за да съществува, да го има е изградил тази преграда. И тази преграда макар да е прозрачна, винаги изкривява действителността. Това, че е прозрачна ни изгражда илюзията, че сме заедно, че сме да едно място, че сме общност и общество. Но всъщност ние възприемаме света по различен начин, защото всеки от нас изкривява действителността сам по себе си. И обвивката на всеки един от нас пречупва различно и е с различна дебелина. Затова много често не се разбираме. Затова по-нисшите духом смятат, че са прави, и невиждайки своята ципа се опитват да ни убедят, че те са прави и най-близо до действителността. Действителността не е толкова важна. Тя наистина е може би една, но първото нещо, което човек трябва да направи, е да научи за тази своя преграда и ако знаеш за нея, ако я познаваш, ще можеш да изчисляваш пречупването на истината, която ти правиш и да си много по-близо до Бог. Това се нарича самопознание. Това означава да осъзнаеш, че си спящ човек и едва след това ще имаш шанс да се събудиш.
...................................................................................................

Най-важното за всеки човек е да познава своето Его и Аз. Егото и Азът не могат да съществуват разделени. От момента, в който имаме Его се появява и Азът и те са постоянно обвързани. Някои хора мислят, че Егото е лошо а Азът добър. Това не е вярно, това просто са двете същности на всеки човек. За да бъдеш духовно буден човек, трябва да познаваш и двете си същности и да живееш чрез тях. Повечето хора живеят само чрез Егото си и затова ги нарекох егоисти. Повечето хора действат единствено от Егото си. Егото е нещо като малко човече, което си живее в нас  но то има много интересна същност. То непрекъснато иска да обсебва Аза. Най-доброто нещо за Егото е да обсеби Аза и човек да мисли, че действа от името на Аза,  но да действа от Егото. Така  когато човек казва първото изречение и най-важно, което го самоопределя „Аз съм!”, всъщност Аз е Азът, но „съм” е всъщност проява на Егото. И така, когато човек казва „Аз съм!” той мисли, че разкрива себе си, но всъщност то показва, че Азът на човека е превзет от Егото. И така Егото иска да обсеби Аза и човек да не го познава. Той да си мисли, че това е той и е единственото нещо, което има.
Егото има една същност – то иска да притежава. Егото иска да има повече и повече и никога не може да бъде заситено. То може да се разширява до безкрай, като се стреми да „завзема”, да привлича, да стреми. Затова хора, които са подвластни на Егото никога не могат да се заситят, колкото и да притежават!!!  И колкото и да се опитват хората да се заситят няма да успеят и никой не е успял. Решението е да се откъснете от Егото си.
Егото не може да бъде унищожено, докато човек е жив. То трябва да бъде ограничено и човек да не му робува, а да го контролира и овладее в експанзията си. Първото нещо в пътя на всеки човек  претендиращ, че е стъпил на духовния път  е да познава Егото си и да може да го различи от Аза си. Егото се опитва да погълне Аза,  да застане пред него и да действа от негово име за да го подмени.
Егото е играч и то се опитва да обсеби целия живот на човека. То се опитва да отговори на всички желания на човека. Обича да бъде в центъра на вниманието, на сцената под светлината на факлите. То е живо същество и се храни от вниманието на човека. Егото се опитва да се вкопчи в Аза и двете да бъдат неразделни и човека да не може да ги различи.


Николай Николов

4 коментара:

 1. От публикациите ти за Бог се сещам за времето когато бях ученичка.Когато ме питаха дали вярвам,че Бог съществува аз отричах.Но като идваше време за изпит в час,почвах горещо да се моля да получа поне петица.Въпроса ми е: Защо един път пишеш-"Винаги съм вярвал,че Бог е с мен",а друг път:"Не вярвам,че Бог съществува"..????????.......На мен това ми говори за много объркан Аз.........

  ОтговорИзтриване
 2. ЗА ДА СХВАНЕШ НАПИСАНОТО В ПЪРВАТА ПОЛОВИНА ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕШ "ЯТАГАН И МЕЧ" НА ЕДИН ОТ НАЙ - ИЗВЕСТНИТЕ ТУРСКИ ПИСАТЕЛИ, А ЗА БОГ ЩЕ ТИ КАЖА - НАРИЧА СЕ "СКАЛАРНО ПОЛЕ" . ИМА ГО И В БЛОГА, СИГУРНО ГО ИМА И ИЗ ИНТЕРНЕТ. ПРОСТО ТАКАВА Е СТРУКТУРАТА НА "БОГ". ИМА И ДРУГА ДУМА - "ВСЕЛЕНСКИ РАЗУМ". ИМА И Х - БОЗОН. НИЕ ЖИВЕЕМ В МАТРИЦА В КОЯТО Е ЗАКОДИРАНА СЪДБАТА НИ, НО ВИНАГИ НИ СЕ ДАВАТ ДВА ПЪТЯ И ПО ПРИНЦИП ИЗБИРАМЕ ПОГРЕШНИЯ! ЗАЩО? - НЕ ЗНАМ! И НЕ НАПРАЗНО И КАЗАНО - "В НАЧАЛОТО БЕ СЛОВОТО", КОЕТО ПРЕВЕДЕНО НА ПО - ПРОСТ ЕЗИК ЩЕ РЕЧЕ: ВСИЧКО В ТАЗИ НАША ВСЕЛЕНА СЕ ПОДЧИНЯВА НА ВИБРАЦИИТЕ - ОТ ЗВУКОВИТЕ, ДО НАЙ - ВИСОКИТЕ ЧЕСТОТИ. ЗАТОВА И НАПИСАХ ОКОЛО ШЕСТ СТАТИИ ЗА "ПАРАЛЕЛНИТЕ СВЕТОВЕ", ЗА ДА МОГА ПЛАВНО ДА СТИГНА И ДАВИ ОБЯСНЯ "ТЕОРИЯТА НА СТРУНИТЕ", СТИГНАХ И ДО "ХИПЕРПРОСТРАНСТВОТО" . НЕОБХОДИМИ СА ПОНЕ ОЩЕ ТОЛКОВА СТАТИИ ЗА А ВИ РАЗЯСНЯ ПО ФИЗИЧЕН, ДА ГО НАРЕКА НАУЧЕН НАЧИН ЩО Е ТОВА СВЯТ, И ЩО Е ТОВА БОГ. ВСЕКИ СИ ИМА РАЗЛИЧНИ ПРЕДСТАВИ ЗА БОГ, А ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА Е ПРОДАЖНАТА ЦЪРКВА, КОЯТО ВЕКОВЕ НАРЕД СЕ Е МЪЧИЛА ДА ГО ВГРАДИ В ЧОВЕШКИ ОБРАЗ И ТО С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ: - ДА ЗАБОГАТЕЕ И ДА ЗАЩИТИ С ПОДЧИНЕНИЕ И СТРАХ БОГАТИТЕ!!! - КАТО ПОЧНЕМ ОЩЕ ОТ ЦАРЕТЕ И КРАЛЕТЕ, ПРИ НАС И БОЛЯРИТЕ И ТАКА НАТАТЪК, А СЕГА ОЛИГАРСИТЕ....ПОМИСЛЕТЕ И НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ЗАПАЛЕНИ СВЕЩИ. УВАЖАВАЙТЕ И ОБИЧАЙТЕ ХОРАТА ДОКАТО СА ДО ВАС И ТУК, А НЕ ПОСЛЕ ДА ИМ ПАЛИТЕ СВЕЩИ И ПРЕЛИВАТЕ ГРОБА.... ТЯХ ПРОСТО ВЕЧЕ ГИ НЯМА!!!...... И НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ, ПОНЕ НА ТОЗИ ЕТАП ОТ ПОЗНАНИЯ КОИТО ИМАМЕ, А ГИ МА И РЕВНОСТНО СЕ КРИЯТ ОТ ХОРАТА. ОТ НАС И ЩЕ ВИ КАЖА МЯСТОТО - НАРИЧА СЕ ВАТИКАНА!

  ОтговорИзтриване
 3. Има БОГ-и Той е триединен-Бог Вседържец и Творец
  -Син-Исус Хрисос
  -Святи Дух
  има Божие Слово,има история, има доказателства, има еврейски народи накрая има уникално творение-всичко видимо и невидимо за нешите очи.
  Няма извинение нито един жив разумен човек ,че не знае, че не е разбрал Боге написълвсичка у сарцето на човека и това е съ-вестта.Има и съд от който нито един не маже да избяга сега и отпосла.Мислете за сетнината си люде и не отхвърляйте с лека ръка Бог учийто ръце е дъхът ви.

  ОтговорИзтриване
 4. ОТЦА И СИНА И СВЕТАВО ДУХА ГО ЗНАЯТ ВСИЧКИ! НАСАЖДА СЕ ОТ ПРЕНАПИСАНАТА БИБЛИЯ И ХРИСТИЯНСКА РЕЛИГИЯ. ТАКА Е И В ДРУГИТЕ РЕЛИГИИ. КАТО ИМ МАХНЕМ ПРОРОЦИТЕ /НАПРИМЕР МОХАМЕД / ТО ТОГАВА ОСТАВА АЛЛАХ. ИЛИ ПЪК БУДА И ТАКА НАТАТЪК....... ПРИ ВСИЧКИ РЕЛИГИИ, ВЪЗКРЪСВАНЕТО Е НА ТРЕТИЯ ДЕН, СЪБИТИЯТА СА ОКОЛО В ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ НА ГОДИНАТА, ГОДИНИТЕ СА 33 И ТАКА НАТАТЪК. ТОВА ДА ВИ ГОВОРИ НЕЩО?! ПРОЧЕТЕТЕ И ПОМИСЛЕТЕ. ИМА ГИ ИСТОРИИТЕ ДАЖЕ И В ИНТЕРНЕТ. "БОЖИТЕ НАМЕСТНИЦИ" НА ЗЕМЯТА СЕ ОКАЗАХА РАЗГУЛНИ ПЕДЕРАСИ, КАКТО В ИЗТОЧНО ПРАВОСЛАВНАТА ТАКА И В КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА! - СЕТЕТЕ СЕ ЗА СКОРОШНИТЕ ПРИЗНАНИЯ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ ВЪВ ВАТИКАНА ТА И У НАС! А ПРОРОКА МОХАМЕД СИ Е БИЛ ПЕДОФИЛ. ЯСНОЕ НАПИСАНО В КОРАНА. РАЗКАЗАЛ СЪМ И ГО В БЛОГА. НА 70 ГОДИНИ СЕ Е ОЖЕНИЛ ЗА 6 ОДИШНО ДЕТЕ И КАТО Е СТАНАЛО НА 9 Е КОНСУМИРАЛ СЕКСУАЛНО "ЛЮБОВТА". ТАКА, ЧЕ ПО-ПОЛЕКА С ВЯРАТА . ВЯРАТА БИЛО В БОГ ИЛИ В СИЛА , ИЛИ В ТОТЕМ, ПОМАГА МНОГО ЗА МОБИЛИЗАЦИЯ НА ПОДТИСКАНИТЕ ПАК ОТ ЦЪРКВАТА "СКРИТИ" МЕХАНИЗМИ НА НАШИЯ ОРГАНИЗЪМ И МИСЪЛ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОИТО МОЖЕ ДА ОЗДРАВЕЕТЕ ИЛИ ДА ВИЖДАТЕ В МИНАЛОТО ИЛИ БЪДЕЩЕТО. ПРИ РАЖДАНЕТО СИ ВСЕКИ ЧОВЕК ПРИТЕЖАВА 12 ЧУВСТВА /СЕТЕТЕ СЕ ЗА /ФОНТАНЕЛАТА/ НО ПОДСЪЗНАТЕЛНО, ОТ МЕТОДИТЕ НАЛОЖЕНИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ, ПАК ОТ СЕГАШНАТА ЦЪРКВА НИЕ ГИ ГУБИМ И ОСТАВАМЕ С ПЕТ! НЕ НАПРАЗНО ВСЕКИ ОТ ВАС Е ЧУВАЛ ИЗРАЗА "ШЕСТО ЧУВСТВО". ВСИЧКО ДОБРО ОТ МЕН!!!

  ОтговорИзтриване