понеделник, 24 февруари 2014 г.

НОЩТА НАСТЪПИ ОТНОВО НАД ЛУНАТА, И "ЧАНГ'E 3", И ЛУНОХОДЪТ "НЕФРИТЕН ЗАЕК" СПЯТ ОТНОВО!

Нощта се спусна над Луната и по - точно над мястото, където работят заедно китайският спускаем апарат "Чанг'e 3" и лунохода "Нефритен заек".
Денонощията на Луната продължават 29.5 земни дни. Това означава, че в продължение на земни две седмици Слънцето непрекъснато грее (т.е. имаме ден) и в продължение на две земни седмици Слънцето е залязло (т.е. нощ).
Китайските специалисти не очакваха луноходът "Нефритен заек" да се събуди преди две седмици, когато местният лунен ден тепърва започваше (третия лунен ден от началото на мисията). В края на януари (по време на втория лунен ден от началото на мисията) възникна механичен проблем и всички очакваха през лунната нощ да настъпи критична повреда. За изненада на всички, чудото се случи и луноходът се събуди! Оказа се също, че е и доста запазен и повечето инструменти не са се повредили - със сигурност работят камерите на лунохода, както и неговият радар и екипировка за наблюдения в инфрачервената област.
По време на третия лунен ден специалистите не придвижваха лунохода, той провеждаше само стационарни наблюдения.
Освен това механичните проблеми, които попречиха на лунохода да влезе правилно в състояние на хибернация миналия месец, все още не са разрешени. Това означава, че "Нефритеният заек" отново ще бъде изложен на суровите въздействия на лунната нощ и отново ще очакваме  дали ще се събуди и през месец март.
Стационарният спускаем апарат "Чанг'e 3", който достави лунохода на лунната повърхност, също влезе в състояние на хибернация вчера.
През изминалите две седмици неговите инструменти работеха постоянно.  "Чанг'e 3" има на борда си ултравиолетов телескоп и камера за наблюдения в ултравиолетовата област. Както телескопът, така и ултравиолетовата камера работиха успешно до вчера, когато нощта се спусна и "Чанг'e 3" влезе в хибернация.
Луноходът "Нефритен заек" се очаква по план да работи на Луната в продължение на три месеца, а стационарният спускаем апарат "Чанг'e 3" - в продължение на една година.
Поради механичния проблем не се очакваше луноходът да се събуди февруари. Ако не се беше събудил, той щеше да изпълни само месец и половина работа на повърхността на Луната. Но понеже чудото се случи и той се събуди, "Нефритен заек" вече работи в продължение на повече от два месеца. Ако луноходът "Нефритен заек" отново се събуди след две седмици, т.е. през месец март, на 14 март ще е изпълнил своя експлоатационен срок от три месеца.
При спускаемия апарат "Чанг'e 3" не се наблюдават отклонения и се надяваме, че ще успее да изпълни своята едногодишна работа на Луната.
 Как може да сме сигурни, че китайските медии наистина не лъжат, и че луноходът и спускаемият апарат продължават да работят?
Знае се със сигурност, защото има независимо потвърждение от радиолюбителите, които прихващат сигналите. Макар и да не могат да декодират получените сигнали, със сигурност се знае, че луноходът "Юту" и "Чанг'e 3" са достатъчно работоспособни, за да могат да излъчват радиосигнали.
За повече информация: ChinaNews (на китайски)

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

1 коментар:

  1. Краси
    Наскоро гледах интервю с проф.Филипов ,в което каза, че имаме забрана да ходим на Луната. Затова и близо 40 години никакъв апарат не е кацал там. Явно са пропуснали да предупредят китайците

    ОтговорИзтриване