неделя, 30 май 2010 г.

Мозъкът се нуждае не само от знания




Липсата на вода е вредна за мозъка, според Daily Mail. Експерти от Института по психиатрия на Кралския колеж в Лондон, откриха, че дехидратацията засяга не само размера на мозъка, но и това как той работи.

Експериментите, провеждани с тийнейджъри, които половин час са карали велосипед, показали, че само 90 минути изпотяване може да намали размера на мозъка, така както ако той е по - стар с една година. Освен това, от недостига на вода сивото вещество по - трудно обработва информацията. След няколко дни и седмици с недостатъчен прием на вода, мозъкът започва да работи толкова много, че това се отразява на изпълнението на задълженията, или върху обучението на човек.
Въпреки това, няма причина за паника: с пиенето на чаша или две вода, можете да върнете мозъка до нормалното състояние, и той ще работи така, както и преди.


"Вокруг Света " пише, че обемът на водата, използвана за храни и потребителски стоки, които се внасят в развитите страни, влошава недостига на вода в развиващите се страни. Така например, две трети от водата, в британския внос, пристига извън Великобритания. Експертите смятат, че такова потребление на вода е недопустимо: това само допринася за изменението на климата.


Според някои прогнози, в следващите 20 години световното население ще надхвърля 8 милиарда души, което ще доведе до търсене на продукти и енергия и ще нарасне с 50%, докато търсенето на питейна вода ще се увеличи с 30%.


Според ЮНЕСКО до 2030 г. 47% от населението ще се изпитва недостиг на вода. Заради глобалното затопляне с това са заплашени още през 2020 г. около 75000000-250000000 човека в Африка. Недостигът на вода в сухите райони ще принуди от тях да мигрират около 24-700000000 човека.
Недостигът на вода в Източна Африка може да предизвика друга глобална криза. Учените са изчислили, че за нормалното развитие на човека са необходими най-малко 20 литра вода на ден.


Николай Николов

1 коментар: