неделя, 9 май 2010 г.

Зеленият чай предпазва зрението и лекува очни заболявания

epigallocatechin

Учените са потвърдили, че веществата, открити в зеления чай, известни със своите мощни антиоксидантни свойства, проникват в тъканите на окото, и могат да се борят срещу очните заболявания. За първи път офталмолози от китайски университет в Хонг Конг са посочили, че ретината на очите и други тъкани абсорбират веществата от зеления чай, наричани катехини, което може да предотврати развитието на глаукома и други разпространени и опасни очни заболявания. До това изследване не било ясно дали катехини от напитка от зелен чай може да попадне от стомаха и стомашно-чревния тракт в очите тъкани.


Биолозите са провели експеримент с лабораторни плъхове, които са пили зелен чай. Анализът на очите тъкани показва, че очните структури поглъщат значително количество от различните катехини. Ретината например, абсорбира високо количество gallokatehin а вътреочната течност обикновено поглъща epigallocatechin. Положителните ефекти от катехините в зеления чай при процеса на намаляване на вредния окислителен стрес в очите продължава до 20 часа. Офталмолозите са стигнали до заключението, че консумацията на зелен чай предотвратява окислителния стрес в очите и потенциално пречи на развитието на глаукома.


Николай Николов

2 коментара:

  1. зеленият чай садържа канцерогенни в-ва ! НЯМА ПО ЦЕНЕН ЧАЙ ОТ БАЛКАНСКИТЕ БИЛКИ !! ОСТАНАЛОТО Е МРЪСНИШКА ПРОПАГАНДА !!

    ОтговорИзтриване
  2. Възможно е. Просто преведох статия от руско научно списание.

    ОтговорИзтриване