понеделник, 9 декември 2013 г.

ПСИХОВОЙНАТА - ЖЕСТОКАТА РЕАЛНОСТ




СУБТИТРИТЕ, МОГАТ ДА СЕ МЕСТЯТ С ЛЯВА МИШКА НА МЯСТО КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕТЕ! 

Психологическата война (Психовойната) се изразява в планирано използване на пропагандата и други психологически методи с основната цел да се повлияе върху мнението, чувствата, отношението и поведението на дадена вражеска група, в името на постигането на националните интереси.




Позната е и с термина „информационна война" (infowar), който подчертава тактическото значение на използването на информацията за военни цели.
Методите, използвани в психовойната, се наричат психологически операции или психологически маневри (на английски PSYOPS, Psychological operations). Те са модерни методи, използвани от военните институции и могат да бъдат описани като сбор от психологически действия, прилагани чрез планирано използване на комуникацията. Прилагат се в периоди на мир, криза или война и са насочени срещу групи от приятели, неутрални или врагове (правителство, обществено мнение, организации, групи или индивиди) с цел да повлияят на отношението и поведението на избраната група и да се постигнат определени политически резултати.
Психовойната може да се определи като неконвенционална война, стремяща се да унищожи съзнанието на врага, вместо неговия военен потенциал.
„Психовойна" е филм на режисьора Скот Нобъл (режисьор и на Human Resources). В него се проследява историята на пропагандата и връзките с обществеността в САЩ. Кои са създателите на пропагандата? Дали психовойната във военно време и рекламата в мирно време не са едно и също нещо? Дали цялото общество не е жертва на подобна психовойна? И ако е така, то как бихме могли да реагираме? Изключително интересен и интелигентен филм. Гледайте и четете!!!!




НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

3 коментара:

  1. Ъхъ...
    http://www.dnes.bg/balkani/2013/05/22/aleksandyr-makedonski-i-car-samuil-govoreli-edin-ezik.188778
    например, правилно ли съм разбрала?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. http://www.ounbtaraz.narod.ru/niilit/Balmont/balmont18.htm

      Мисля, че това може да е отговор на пси-войната, но...трудно се излиза от блатото, когато не знаеш , че си там.
      Всичко добро, Ники.
      силвия

      Изтриване
  2. телевизията е най мощното психотроно оръжие което влияе върху психиката на хората....Аз съм учила журналистика...и всичко това написано съм го учила...и най добре знам до колко е вярно ....и до колко не....ако всичко това много голяма част от българите го знаеха...и не им харесваше...да го бяха променили....да не казвам че много от написаното, прочетеното, и публикуваното много голяма част от хората не го разбират.....много голяма част от студентите който учат журналистика ...също не го разбират....знаят го на теория..но на практика им е чуждо...дори и не го виждат....аз съм любопитна в предвид че вече много хора претиндират че виждат, разбират, и знаят разрешението на това....във резултат от това ..какво биха направили на практика..........Тонева

    ОтговорИзтриване