понеделник, 9 декември 2013 г.

АСТРОЛОГИЧЕСКАТА СИМВОЛИКА НА МАДАРСКИЯ КОННИК


Какво всъщност изобразява релефът край Мадара?
Моментът на създаването на първата българска държава в Европа от кан Авитохол през месец април 165 г. Тази точна дата е дадена в Именника на българските канове, съставен през 765 г. по повод 600-годишнината от основаването на България. (вж. Петър Добрев – Царственик на българското достолепие, 1998 г.) В Именника тази дата е посочена като ДИЛОМ ТВИРЕМ, т.е. годината на Змията, месец четвърти.
Календарът на древните българи е базиран на 12-годишния цикъл на планетата Юпитер. Имената на съзвездията в древнобългарския календар са както следва: Мишка (Водолей), Вол (Риби), Тигър (Овен), Заек (Телец), Дракон (Близнаци), Змия (Рак), Кон (Лъв), Овца (Дева), Маймуна (Везни), Петел (Скорпион), Куче (Стрелец), Свиня (Козирог). Календарът започва с Мишка (Водолей), защото е възникнал 2-3000 години преди Христа, когато най-късият ден, избран за начало на новата година - 22 декември, е бил в съзвездието Водолей. Поради прецесията на земната ос на всеки 2160 г. има отместване на началото на годината с по един зодиакален знак и през 165 г. първият месец от новата година е започвал в съзвездието Козирог (Свиня). В този случай четвъртия месец носи името (Тигър) Овен.
Нека да обърнем поглед отново към релефа на Мадарския конник, представляващ двойно кодирано хороскопно изображение на момента на основаването на българската държава.





Първи план на тълкуване на символиката на релефа.

В един хороскоп главната фигура е Слънцето. Върху релефа тя е изобразена от конника, който не е въоръжен с копие и стрели, както се предполага, а държи в лявата си ръка пастирска гега, положена върху рамото му. Фигурата олицетворява Слънцето, небесния пастир. А „копието” всъщност е жезъл, който символизира положението на Слънцето в съзвездието Тигър (Овен) . При по-внимателно вглеждане в животното под конника ще видим, че то ни най-малко не прилича на лъв, както се твърди. Лъвът има характерна грива и е значително по-едър. Изобразеното животно е тигър или барс - името, с което древните българи са наричали това животно.
В предните си лапи тигърът държи змия, чието изображение е силно ерозирало, но все пак различимо. Тя е символ на годината на Змията – 165 г., когато е основана българската държава.
Кучето, което следва конника, е планетата Венера, която в този момент е могла да бъде наблюдавана много ясно след залеза на Слънцето като Вечерница.

Втори план на тълкуване на символиката на релефа.

На 08.04.165 г. на небето се наблюдава още едно събитие, астрологически много по-значимо от позицията на Слънцето в съзвездието Тигър (Овен) – това е съвпадат на могъщия Юпитер с войнствения Марс. Докато Слънцето е небесният пастир през деня, то Юпитер е небесният пастир през нощта. Той е и планетата, която е била на особена почит у древните българи, самият календар е съобразен с неговия 12-годишен цикъл. В астрологията Юпитер се нарича Големият добротворец, носител е на слава, щастие и успех. На релефа той е изобразен като ездача на коня. Самият кон е съзвездието Кон (Лъв), в което Юпитер се намира.
Тигърът в краката на коня е планетата Марс, която е управител на съзвездието Тигър (Овен), и затова е изобразена със същия символ. Кучето в този план на тълкуване много точно изобразява позицията на Луната, която в този момент се намира на същото разстояние от съвпада на Марс и Юпитер, на което се намира Венера от Слънцето . Змията отново символизира годината на събитието – 165г. сл.Хр.

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ 

1 коментар:

  1. Преди да открия блога ти имах прозрение:забележете г-н Николов,мислех си за имената на месеците и за това колко привнесени чуждици имаме в езикът си и отчасти в новата си култура от "западът".
    Задавах си въпроси като "Как ли са говорели българите преди сто или повече години?
    Стигнах до месеците и имената на месеците и тъй като знам английски добре "seven" е "седем" на български.Септември е 9-тият месец по модерният световен календар,но си помислих,че септември ми прилича на "седем" в коренът на думата си.
    Днес чета вашият сайт и си мисля-няма случайни неща.
    "Китайският хороскоп" не е китайски,но български!
    Друг пример- "december" на английски е "декември"-вижда се отново огромната разлика в пройзношенията на думи,които в писмен вид изглеждат с еднакъв корен!!!
    Спокойно това английско 'decem" можем да го четем като "десет" на български!!!
    Много бих искал да намеря говорим старобългарски разговорник или поне речник на българският език от Средновековието,от там ще се почерпи истинска информация за типично български думи за различните месеци,планети,слънце и други подобни...

    ОтговорИзтриване