четвъртък, 12 декември 2013 г.

КАКВО Е ЩАСТИЕТО


Какво е щастието и как се постига то? Колкото пъти зададем този въпрос, толкова пъти ще получим различен отговор. То е навсякъде около нас, но всеки го вижда по различен начин. Някои могат да бъдат щастливи само от една целувка, добра дума или усмивка, но за други това е много делнично и прозаично и на тях им е необходимо много повече.

И ако всеки човек може да бъде много или малко щастлив,то смелостта е качество, което притежават малко хора. Мнозина имат самочувствието, че са много смели и могат да се справят във всякакви ситуации. Те не съзнават какви изненади може да им поднесе тяхната съдба, пред какви непосилни за тях ситуации и нерешими дилеми може да ги постави тя.

Тогава разбират, че житейският им път е много по-различен, отколкото са си го представяли в действителност.

Но тези, които притежават истинска смелост, смятат, че това, как ще протече животът ни, зависи от самите нас-от нашето светоусещане и нагласа за него.Тяхната цел е не просто да изживеят живота си, а да го изживеят пълноценно - и доколкото е възможно, той да бъде щастлив. Истината обаче е, че щастието не съпътства смелите през цялостния път на тяхното битие. Съдбата им поднася изпитания, които те трябва да преодолеят - защото такъв е законът на земното съществуване!


Щастието на човека е свързано с борбата му за отстояване на неговите висши ценности - Свободата, приятелството, любовта.


Историята е доказала,че често пъти се изисква голяма смелост, за да може човек да постигне нещо в живота си. Можем да вземем за пример 
САЩ. Това е млада държава, която почти няма история, ако я сравним с древните цивилизации на Земята. Но там хората просперират, защото са потомци на храбри мъже и жени, дръзнали да покорят Новия свят.

Авантюристичният им дух е бил възнаграден богато. Щастието им се усмихва - било е на тяхна страна. Животът им започва наново и те създават най-могъщата и богата държава в света. Да, но нещата винаги имат и друга страна. Завоюването на Америка е свързано и с избиването на индианците, мнозина от които са били изключително смели и силни мъже.


Множество от тях са притежавали мъдрост и дух, за които ние, европейците, можем само да мечтаем. Но за тях е било отредено да са нещастни, губейки най-ценното-родината си, земята, на която са се родили.


Това показва, че щастието е капризно и не винаги е на страната на смелите. Колко тъга се съдържа в думите на един от най-смелите индиански предводители:
"Какво остава от живота, ако не може да се чуе викът на нощна лястовица и крякането на жабата край езерото през нощта - казва вождът Сиатъл в една своя реч. - Ние не разбираме защо всичките бизони са избити, защо дивите коне са опитомени..нито защо изгледът на хубавите хълмове е нарязан от говорещи жици."Достойнството и красотата на тези думи не се нуждаят от коментар.Те ни навеждат на размисъл-истински щастлив ли е съвременният човек, след като се е опитал да покори природата? Какво да предпочетем копнежа по хармонията с природата или стремежът по бляскав лукс, кое ни прави по-щастливи. Сякаш, за да разберем истинската красота на живота е истинското щастие, трябва да преминем през страданията.
За това ни говори още най-древната история на човечеството. Митове и легенди разказват за мъките, които са били длъжни да изтърпят множество смели мъже и жени. Да вземем за пример Прометей - най-древният "прасмел" човек. Никой не е направил нещо повече за хората от него.

Смелостта му стига дотам, че открадва огъня от Олимп (планината на боговете) и го дава на хората, състрадавайки им за това, че те живеят в мрак и тъмнина. Но какво получава в отплата за това свое деяние той. Съдбата е изключително неблагосклонна към него - Прометей бива прикован на скалата. Щастлив ли е бил той в този момент? Явно щастието на човека не е свързано само с богатството и охолния живот, с "тихия безметежен, изпълнен с радост живот", както твърди древният мислител Епикур. И не винаги е на страната на смелите.


Колко е относителен светът, в който живеем. Но все пак можем със сигурност да кажем, че щастието не помага на страхливите, или по-точно на тези, които не го търсят изобщо. Бездейните хора никога не са щастливи. Човек трябва да опита късмета си в този живот. Това означава да опиташ отново и отново да постигнеш нещо. За това се изисква решителност, иначе щастието не може да бъде привлечено по никакъв начин.То не може да се трупа като парите,защото е чувство. Затова човек трябва да действа с изключителен ентусиазъм и активност в живота си, за да има своя шанс да бъде щастлив. 


Николай Николов

12 коментара:

  1. Николай, щастлив е само онзи човек, който е в мир със себе си

    ОтговорИзтриване
  2. Радвай се на малките неща Николай.
    Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  3. Отговори
    1. Невъзможно Ники , потърси ги .... и в най-малките неща :) Крис .

      Изтриване
  4. Щастието е парче хляб и чаша вино.(за християните)

    ОтговорИзтриване
  5. ТОЗИ РИТУАЛ БАБА МИ ГО НАРИЧАШЕ "КОНКВАНЕ". НЯМА ДА ТЪРСЯ ПРАВИЛНОТО ИЗПИСВАНЕ - ТАКА СЪМ ГО ЧУЛ КАТО ДЕТЕ И ТАКА ИСКАМ ДА ГО ЗАПОМНЯ В ЗНАК НА УВАЖЕНИЕ СЪМ БАБА СИ. ТОВА ПО ПРИНЦИП ЗНАЧИ, ЧЕ ХЛЯБА Е ЧАСТ О ТЯЛОТО ХРИСТОВО, А ВИНОТО Е КРЪВТА МУ! ТЕЗИ РИТУАЛИ СА СЪЗДАДЕНИ ВЪВ ВСИЧКИ РЕЛИГИИ И ЦЕЛТА ИМ Е ВСЯВАНЕ НА СТРАХ, ПОДЧИНЕНИЕ НА ПРОДАЖНАТА И НАУЧИХТЕ ВЕЧЕ, И ХОМОСЕКСУАЛНА ЦЪРКВА, НО ОСНОВНОТО Е-ПОДЧИНЕНИЕ И УВАЖЕНИЕ КЪМ БОГАТИТЕ. ВЕЧЕ ХОРАТА ВЗЕХА ДА СЕ УСЕЩАТ... ИЗМИСЛИХА РАЗНИ СЕКТИ, НО И ТЕ ПРОПАДАТ. А АКО СПОМЕНЕМ КОЛКО МИЛИОНИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТА Е УНИЩОЖИЛА "СВЕТАТА ИНКВИЗИЦИЯ"?! ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА! ЗА КАКВО ГОВОРИМ ТОГАВА?! А НАЙ - ГОЛЕМИЯ ИЗРОД Е ВАТИКАНА, С НЕСМЕТНИ БОГАТСТВА С БЯЛ И ЧЕРЕН ПАПА - А ВТОРИЯТ ДЪРЖИ ВЛАСТТА, ЗАЩОТО Е МАСОН ОТ ВИСША СТЕПЕН- ВАТИКАНЪТ ИМА 40 КИЛОМЕТРА БИБЛИОТЕКА СЪС ЗНАНИЯ ОТКРАДНАТИ ОТ АЛЕКСАНДРИЙСКАТА БИБЛИОТЕКА, ОТ ТАМПЛИЕРИТЕ И БОГОМИЛИТЕ! ТЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ДУША И КАКВО Е ТЯЛО, ЗНАЯТ, ЧЕ ВСИЧКО Е ЕНЕРГИЯ, ЗНАЯТ ЗА ПАРАЛЕЛНИТЕ РЕАЛНОСТИ И ЗА ПОТЪВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО, ЗНАЯТ, ЧЕ ЖИВЕЕМ В МАТРИЦА И НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА, СЛЕД КАТО ВСИЧКИТЕ ПАРИ В ЗЛАТО НА СВЕТА СА ПРИ ТЯХ, ТО КАКВО ИСКАТ?! И С МОЯ ТЪП АКЪЛ С ФОРМУЛИ ОТ ФИЗИКАТА И ФИЗИКОХМИЯТА И УРАВНЕНИЕТО НА ЩРЬОДИНГЕР СТИГНАХ ДО ИЗВОДА ТЪП! - ВЛАСТТА Е НАЙ - СИЛНИЯ НАРКОТИК, НО НЕ НА РЕАЛНИТЕ ПОЛИТИЦИ, А НА ТЕЗИ КОИТО ПОВЕЧЕТО ВИЕ НЕ ГИ ЗНАЕТЕ. ТЕ СТОЯТ В СЯНКА И ТО ПАК ОТ СТРАХ ЗА СЕБЕ СИ, ВЪПРЕКИ, ЧЕ ЗНАЯТ ТАЙНАТА ЗА ВЕЧНИЯ ЖИВОТ -А ТЯ Е МНОГО ПРОСТА... БИХ КАЗА, ТОВА Е НЕЩО КАТО ДА ПРЕНЕСЕТЕ КОФА С ВОДА. ОПИТВАХ СЕ МНОГО ВРЕМЕ ДА ВИ Я КАЖА В ТОЗИ БЛОГ И ТО ПОСТЕПЕННО... КОЙТО РАЗБРА-ДОБРЕ, НО НАКРАЯ ЩЕ ВИ НАПИША ВСИЧКО И ТО РЕД ПО РЕД И ДУМА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За Бога , Ники не го прави, не пиши нищо.
      Знам, че ще ме питаш защо, но аз няма да ти отговоря.
      Ако трябва ще го разбереш сам.
      силвия

      Изтриване
    2. http://www.youtube.com/watch?v=BLKiMbC6s2k
      жокер))))

      Изтриване
  6. Човек трябва да има пред очите си винаги едно бурканче с пръст, защото от каквото си създаден на същото и ще станеш.Никога не трабва да си мислиш , че си велик или безсмъртен.Само Господ решава това и разбира се живота ,който водиш.

    ОтговорИзтриване
  7. Пич изпадна в много дълбоки размисли ,май не си бил с жена скоро или си твърде самотен и ограничен

    ОтговорИзтриване
  8. Доста гейско или както го наричате вие (прдалите) хомосексуално, разсъждение на един скучаещ индивид , с объркано самосъзнание . Кой ти дава право да ооределяш ТИ какво е щастие , може би си самодоволен или си оросто ограничен , че ще учиш ТИ , господин Всезнаещ ,хората, какво е щастие . Ай направи си една чикия и се успокой .

    ОтговорИзтриване