понеделник, 16 декември 2013 г.

КИТАЙСКОТО ЗНАМЕ Е НА ЛУНАТА; ЛУНОХОД И СПУСКАЕМ АПАРАТ СЕ ЗАСНЕХА ВЗАИМНО!

Причината за забавянето е, че първо спускаемият апарат трябва да изхвърли извън себе си остатъчното гориво.
Съгласно информация от Интернет, ще измине цял ден, преди луноходът и спускаемият апарат да направят снимки едни на други. Събитието ще бъде излъчено по телевизията.
Както вече беше споменато нееднократно, кацането на "Чанг'e 3" на луната беше първото меко кацане на Луната, проведено след близо четири десетилетия насам. След като луноходът бъде изведен на лунната повърхност, това ще бъде шестият луноход в историята на човечеството, който ще се "разходи" на Луната.
СССР за пръв път доставя луноход - "Луноход 1", през 1970 година. След това през 1971 година на Луната е доставен и първият американски луноход - по време на мисия "Аполо 15". Този луноход е предназначен да транспортира хора - задача, която изпълнява успешно. Още два лунохода политат по време на пилотираните мисии "Аполо 16" и "Аполо 17".
През 1973 година на Луната е доставен последният луноход - "Луноход 2", от СССР. От тогава до ден днешен на Луната не е имало луноходи, нито американски, нито съветски (после руски). След започването на амбициозна програма за изучаване на Марс от 1997 година е имало кацания на 4 американски марсохода. Последните два - "Опортюнити" (кацнал 2004 г.) и "Кюриосити" (кацнал 2012 г.) работят на Марс до ден днешен.

Луноходът на Китай, известен под името "Нефритен заек", е шестият луноход, който ще изучава Луната - първият за Китай, първият за 21-ви век, първият със съвременна апаратура.
Днес беше денят, определен за спецална фотосесия и показване на снимки, направени от спускаемия апарат и лунохода един на друг, пред широката общественост.
Снимките бяха сваляни, декодирани и излъчвани по китайската телевизия CCTV в реално време.
Луноходът измина самостоятелно разстоянието до лунния кратер, който видяхме вчера на първите снимки, след което беше спря и позира за снимка.  Както се вижда от снимката, китайското знаме е прикачено към самия луноход.
Самият луноход също засне със собствените си камери спускаемия апарат, който го достави успешно на Луната.
Доста по-рано, отколкото го очаквахме, но факт. Имаме вече цветна снимка от Луната, направена от автоматичната лунна станция "Чанг' е 3", която кацна на повърхността на естествения ни спътник преди броени часове.
Това са първите снимки, които земен апарат прави на повърхността на Луната след близо 37 години липса на лунни кацания.
И още новини от "Чанг'e 3" - съвсем скоро след кацането той разгърна слънчевите си батерии. Китайските специалисти потвърждават, че електрозахранването е в нормата.
Все още предстои голямото събитие - извеждането на лунохода извън спускаемия апарат и самостоятелното му придвижване. То ще стане факт след няколко часа.


НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар