вторник, 24 февруари 2015 г.

ОТКРИХА ЖИВОТ В МЕТАЛНИ КАПСУЛИ НА РЪБА НА КОСМОСА


Аеростат донесъл от стратосферата сфера от сплав на титан и ванадий с диаметър не по-голям от дебелината на човешки косъм. Вътрешната кухина на сферата е запълнена с "лигава" биологична течност, съобщи сайтът на Бъкингамския университет.
Балонът, който е бил изпратен на височина от 27 км, за да събере проби от атмосферен прах, се е върна с микроскопична метална сфера с неизвестен произход. 
Професор Милтън Уейнрайт (Milton Wainwright), който е ръководител на изследователска група от Центъра по астробиология на Бъкингамския университет, са намерили микроскопичните метални глобуси в прах и частици, събрани от стратосферата.
Уейнрайт заяви, че има няколко хипотези като първата е, че това са контейнери, които се използват за пренос на генетичен материал с цел "засяване" на извънземен живот на Земята.
"Това е топка с размера на човешки косъм. Външната ѝ повърхност е покрита с влакнести структури, приличащи на живи, а отвътре изтича лепкав биологичен материал" - каза професорът пред пресата - "Ние бяхме изненадани, когато рентгеновият анализ показа, че сферата е направена от титан с примес на ванадий.
Има теория, наречена теория за панспермията, според която животът на Земята е "посят" от космоса.
В средата на ХХ век английският учен  Френсис Крик заедно с американския изследовател Лесли Оргел публикувал статия със заглавие "Управляемата панспермия". Според авторите, "някаква примитивна форма на живот била съзнателно донесена на Земята от друга цивилизация".
В наше време сър Фред Хойл (1915-2001) беше важен поддръжник на тази хипотеза. Според него облаците от космически прах се състоят предимно от бактерии и спори. Съгласно изчисленията му (в колектив с Ч. Викрамасингх) всяка година в горната атмосфера на Земята постъпват 1018 космически спори и те са отговорни за взривовете епидемии (патоспермия). Интересна хитотеза предлага Л. Берг, според която Земята се е образувала чрез акумулация на студен космически прах, по този начин Земята "е могла да получи в наследство зародиши на живот или може би, вече готов комплект първични организми от космическия прах".
Разбира се, повечето учени не се вземат на сериозно теорията за панспермията и отношението им към нея е като към научна фантастика.

ИЗТОЧНИК: http://nauka.offnews.bg/

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар