неделя, 5 юни 2011 г.

КОИ СМЕ НИЕ? - РИМЕЙК





Кои сме ние? Откъде идваме? Защо сме точно такива, а не някакви други? Какво означава да си човек? Дали сме способни, ако се наложи, да се променим из основи, или мъртвите ръце на нашите забравени прадеди ни водят неотклонно в някаква посока, без значение дали за добро или лошо, и това е извън контрола ни? Можем ли да променим характера си? Можем ли да подобрим обществата си? Можем ли да оставим на децата си един свят, който да е по-добър от този, който ние сме получили в наследство? Можем ли да ги освободим от демоните, които ни преследват и които са присъщи на нашата цивилизация? В дългосрочен план, дали сме достатъчно мъдри, за да знаем - какви промени са необходими? Можем ли да си поверим собственото си бъдеще?
Много дълбокомислени люде се страхуват, че нашите проблеми са станали твърде големи за нас, и че ние - по причини, които се коренят в сърцето на човешката природа - сме неспособни да се справим с тях. Те смятат, че сме загубили пътя си, че господстващите политически и религиозни идеологии не са в състояние да променят злокобната посока, към която са се отправили човешките дела. Напротив - благодарение на своята скованост и некомпетентност, както и на неизбежната развала на властта - именно тези учения са подпомогнали процесите, за които говорим. Вярно ли е това, и ако да, то какво можем да направим по въпроса?
В опитите си да разбере, кои сме всъщност, всяка човешка култура е изобретила свой собствен набор от митове. Противоречията вътре в нас са приписвани на борбата между две съперничещи си, но равностойни божества; или на един несъвършен Създател; или, колкото и да е парадоксално, на конфликта между един разбунтувал се ангел и на Всемогъщия; или на още по-неравната борба между едно всесилно същество и непокорните човеци. Освен това винаги е имало и такива, които са твърдели, че боговете нямат нищо общо с цялата работа. Един от тях, Нанрей Кобори, покойният игумен на Храма на Сияйния Дракон - будистко светилище в Киото - ни е оставил следните думи:


"Бог е човешко творение. И поради това Божествената природа е една плитка загадка. Човешката природа е дълбоката загадка".


Николай Николов

11 коментара:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=T06VEEbjkuE&feature=related
    ЕДНО ФИЛМЧЕ КЪМ СТАТИАТА МАЛКО ФАКТИ

    ОтговорИзтриване
  2. http://www.youtube.com/watch?v=KVZsBPuZulw&playnext=1&list=PLC20D203F8A8BEF3B

    ОтговорИзтриване
  3. На криво сме поставени. Цeнностната ни система е крива, криво живеем,НЕПРАВИЛНО ЖИВЕЕМ, светът и мирогледа ни са на обратно, но ние не го осъзнаваме. Неправилно живеем, желанията са ни против природните закони. Няма да се оправим никога, докато поддържаме, криви постановки. А как да ги изправим - много трудно и едва ли бихме искали, или поголямата част от нас ше се противопоставят. Много от тези, които сега искат света да се промени , всъщшност искат не промяна , а само модификация. За да се промени светът трябва да си променим основно вижданията, разбиранията и ценностите, от което да произлезе промяна в желанията ни. Но това едва ли е възможно, защото ще трябва да се разделим с илюзиите си, които сме градили цял живот, които са смисъла на живота на 99 % от населението. Ето за това този свят не може и няма да се оправи, по скоро тази цивилизация ще се самоунищожи.

    В последно време все по-често си задавам въпроса: защо хората са идиоти??? такива ли се раждат или в последствие дресировката и социализацията прави от хората идиоти?
    А дали въобще, това което се движи по улиците в човешки тела са хора? Въпросите ми са много.
    До сега нямам отговор, но имам известни съмнения, че не всички ходещи тела имат човешки души, а много от хората се раждат идиоти - просто времената са такива.

    ОтговорИзтриване
  4. до всички националисти и хора желащи да се промени нещо в държавата,да се спре с геноцида спрямо нас и да заемем полагащото ни се място в световния елит - това лято живот и здраве ще се проведе среща на която ще се обсъди какво и как трябва да се направи за да успеем да се справим с тази помия в държавата ни и най- после нещата в нея да зависят от нейния народ. скайп за връска и въпроси niko_ss1

    ОтговорИзтриване
  5. http://www.youtube.com/watch?v=0dXTyfo32LI&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=uaIRgqqmzRM&feature=related
    ALKIONE НЯКОИ ОТГОВОРИ НА ВАПРОСИТЕТИ С ФАКТИ ПО ПРИНЦИП СА ДВЕ ПОРЕДИЦИ ОТ ФАКТИ И РАЗСЛЕДВАНЕ С ДОКАЗАТЕЛСТВА

    ОтговорИзтриване
  6. Като те чета, за човеколюбив и свободолюбив индивид, за какъвто се пишеш май имаш тежък личен проблем с "педерунгелите" ... Някак не се връзва с имиджа, който искаш да си докараш :D Или може би "проблема" идва от черквата, на която толкова редовно ходиш?

    ОтговорИзтриване
  7. За твое може би голямо съжаление ще ти кажа, че съм атеист и на църква ходя само на Цветница, Великден и Коледа, за да запаля по една свещ, защото все пак трябва да знаем, че сме източно-православни християни по произход!!! Църквата не уважавам, защото тя е създадена да потиска развитието на хората. По принцип Христос казва: "Бог е любов" и не говори за църкви! Не се прекланям пред никой Бог или секта, даже последните ги ненавиждам! Относно Педерунгелите от НАП: Нямам финансови задължения към тях, но ги ненавиждам, защото измислиха десетки тъпи и с нищо необосновани закони за да съсипват и тормозят обикновения български народ, а не се занимават с крадците милионери, милиардери и по-малките полумилионери. Като пример ще ти дам всеки с автомобил над 80 000 лева, ( а и с по евтините нови), тези от бордовете на банки, мобилните оператори, застроилите цялото черноморие и навлезли и построили лайняните си палати в забранените зони на вододайните язовири. Те просто не могат да бъдат узаконени, защото както казах - там е забранено от закона! Също така да не говорим за всички, ама до едно застрахователни дружества (защото знаем произхода им), частните пенсионни фондове, ТИМ, разните братя Диневи и.. Х1, Х2.....и т н. братя! Доста митничари, с 22 години остарели в парламента вече депутати и..., Миглена Кунева, която ни съсипа ядрената централа и не само нея и минала през 4 партии... И последно, никакъв имидж не искам да си съставям! Защо и за какво?! Просто казвам това което мисля! А на вас какъв Ви е проблема? Всичко добро и много здраве Ви желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Много дълбока статия ,но за съжаление е адресирана до много тесен кръг от хора тъй като мнозинството не оперира умствено на такова ниво че да осъзнава и да си отговаря докато я чете. Поздравявам те Ники че успяваш да останеш концентриран толкова дълго и да синтезираш толкова обемнна мисъл, както и че толкова дълго си потдържаш блога без-комерсиално.

    ОтговорИзтриване
  9. За което Ти благодаря, но едва ли похвали съм заслужил. Просто мисля, че си изпълнявам дълга даден ми може би от Вселената, и аз не знам от кой, но това е дадено на всеки човек! Мисля, че трябва да променим света, защото всички сме равноправни и не толкова разнообразни и специални! А всички хора трябва да живеят в мир, разбирателство и любов, каквото и това да означава! По добре любов и секс отколкото убийства и войни непрестанни!

    ОтговорИзтриване
  10. ИМАМ ПРИЯТЕЛИ, / ЧЕСТНИ И БЛАГОРОДНИ ХОРА/, КОИТО НИТО ВЕДНЪЖ ДОСЕГА НЕ СА МАНИФЕСТИРАЛИ ПЕСИМИЗЪМ И ПРИМИРЕНИЕ В ,,БИТКАТА ЗА ПО-ДОБЪР СВЯТ ,,...НАПРОТИВ !!! ВЯРАТА И НАДЕЖДАТА СА ИДЕЙНИ КОНЦЕПЦИИ...ПЕСИМИЗМЪТ И ПРИМИРЕНИЕТО - СЪЩО СА ИДЕИ, НО СА И ЧИСТА ЗАРАЗА...ИДЕЙНА - НАЙ-ОПАСНАТА...
    ПРЕПОРЪЧВАМ ВИ ДА СИ ЗАКУПИТЕ ЧИФТ ОБУВКИ - ДВА НОМЕРА ПО-МАЛКИ И ДА ГИ НОСИТЕ САМО 20 ДНИ. МОЖЕ БИ ЩЕ СЕ ДОБЛИЖИТЕ /ИДЕЙНО/ ДО ЖИВОТА НА НАРОДА БЪЛГАРСКИ , КОИТО 20 ГОДИНИ ТЪРПИ БЕЗУМИЕТО НА ШЕПА ,,ПЕДЕРУНГЕЛИ ,,...МОЛЯ ВИ , НЕ БЪРКАЙТЕ ,,ПРИМИРЕНЧЕСКИТЕ СТРАСТИ,, С ,, ПРИНЦИПИТЕ НА НЕНАСИЛИЕ ,, НА ВЕЛИКИЯ МАХАТМА !!!
    С УВАЖЕНИЕ-/ЕВА/

    P.S. И СЛЕД ТОЛКОВА ИЗНЕСЕНА ИНФОРМАЦИЯ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ , ЧЕ ВРЕМЕ НЯМА ?!

    ОтговорИзтриване