четвъртък, 16 юни 2011 г.

Разкрита е тайната на Плащеницата от Торино




Плащеницата от Торино не е автентичното платно в което е било увито тялото на Христос но това не може да се нарече средновековна фалшификация, тъй като е творение на Джото ди Бондоне - знаменития италиански художник от началото на периода на Възраждането.
Историкът и реставратор от Венеция, Лучано Бузо твърди, че е открил подписа на Джото ди Бодоне на 14 фута дългата, изработена в цвят сепия тъкан както и цифрата 15. Ученият смята, че тази цифра се отнася за 1315 година - датата на която на художникът е възложено да създават точно копие на светите мощи. Оригиналът в момента е силно повреден след векове на странстване в Светите земи и Европа.
Според Лучано Бузо неговата идея, че плащeницата е създаден през 1315 година не противоречи на резултатите от модерните радиовъглероднни тестове, според които Плащаницата от Торино се е появила в началото на ХIV век.
Историкът заяви пред "Дейли Телеграф", че платното която е било използвано за покриване на тялото на Христос наистина е съществувало, но от времето то е изгнило а може да е било изгубено или изгорено, след като художника е направил копието.
След няколко месеца на научните изследвания той стигнал до извода, че със скритите цифри и надписи в изображението на лицето и ръцете на Христос, художникът иска да запечата участието си в работата. Това, че църквата е избрала за тази задача именно  Джото ди Бондоне е съвсем естествено тъй като той е "един от най-известните и способни художници на Средновековието"- каза Бузо.
Според историците нито един от десетките експерти, които са работили върху изучаването на Плащeницата не е могъл да намери знаците, защото те са създадени по сложен метод, и са почти невидими с просто око. Новата версия на учения, могат да подновят  вековните дебати относно автентичността на реликвите, на които е отпечатан мъж с дълга коса и брада.
Професор Бруно Барберис, ханител на Плащеницата от Торино е много скептичен относно изявленията на Лучано Бузо. "На първо място физическите и химически изследвания показват, че отпечатъците на плащеницата не са боя. На второ място има дълъг списък от учени, които са изследвали увеличените снимки на Плащеницата, и са видели много от това, което всъщност не се вижда - венеца от тръни, думите на арамейски, гръцки и латински. Това е като да гледаш луната и да видиш на нея очи, нос и уста"- възразил той.
За пръв път Плащеницата е принесена в Европа след кръстоносните походи. Според една теория, нейните хранители в XIII - XIV век са били рицарите от Ордена на Тамплиерите. През 1453 г. реликвата е купил херцог Луи I Савойски, след което тя се е съхранявала в град Шамбери, където е пострадала от пожар през 1532. През 1578 г. тя е преместена в Торино, където се съхранява и в момента въпреки, че е собственост на Ватикана.
През 1980-те години са проведени радиовъглеродни тестове след които учените предположили, че това е средновековна фалшификация. По-късно тези резултати били оспорени.

Николай Николов

3 коментара:

  1. Относно Божия Син ще добавя че има не оспорими факти за негово то съществуване и неговата свръх естественост една от които еописана в едно от ивангелиата когато се преубразява пред ученицитеси много интересен момен е уписан там.на много места са цитирани думи че тои идва от небето говори за небесата ,също в стариа завет има много свръх естествени прояви като огнени стълбове нощем и димни денем като избиването на първородните на египтените с което връща жеста на египет когато те избиха техните деца на много места е уписано намесатаму да спаси покаялитесе евреи от армй те на други народи като ги избива за една нощ отнема духътим. Всъщност Създателяни на много места е говорил че е справедлив и тези зли хора и паднали ангели които сега наричаме извън земни ще си получат справедливо наказание ,гордостаим предхожда глямотоим падение,БОЖИЯ СИН казва че е дошал за малкото останали добри хора да дае шанс за избавление преди да избие всички останали и ще гостори както го е правел и преди.наи лошото е че хората си мислят че след смърта няма нищо но не е така,е там ще е наи лошо за тях .

    ОтговорИзтриване
  2. Днес има още по-интересна публикация с видеоклип. Въпросите стават все повече...Вижте: http://30dumi.eu/2011/06/taynstveniyat-zhivot-na-slantseto-video/

    ОтговорИзтриване
  3. http://www.videoclip.bg/watch/186773
    http://hristiqni.com/-online/2011-04-27-10-23-30/400--2010?start=9

    ОтговорИзтриване