четвъртък, 23 юни 2011 г.

УЧЕНИТЕ НАПРАВИХА ЛАЗЕР ОТ ЖИВА КЛЕТКА







Учените направиха лазер от жива клетка - устройство, което отделя тесен поток от кохерентно, монохроматично, поляризирано излъчване. Работата на учените е публикувана в списанието Nature Photonics, а кратко за него пише и Wired.
Учените са работили с клетки от бъбреци - добавяйки в тях ДНК на зеления флуоресцентен протеин (GFP), и са достигнали до това, че клетките започнали да го синтезират в големи количества. GFP излъчва зелена светлина, когато е облъчен със синя светлина. Този протеин е много търсен в областта на биологическите изследвания, тъй като с негова помощ може да се маркират различни клетъчни структури и да се наблюдава тяхната динамика, включително и в реално време. През 2008 г. трима учени, които направиха много за изучаване на GFP и неговото прилагане на практика, са удостоени с Нобелова награда.
Клетките с които учените са работили, имат сферична форма и по този начин действат като лещи, фокусирайки светлината. Експертите поставили клетките между две огледала (като, разстоянието между тях е било около 20 микрона), за да се намали разсейването на излъчването и облъчили клетките със синя светлина. На изхода бил получен поток от лазерно лъчение с зелен цвят ( пикът на GFP флуоресценцията е при дължина на вълната 498 нанометра).
В момента не е ясно точно как може да се използват получените резултатите на практиката. Теоретично, източниците на лазерно лъчение вътре в организма, ще бъдат много търсени за медицински изследвания, но за сета скоростта на потока, които създават модифицираните бъбречни клетки описани в експеримента е още твърде малък за тази цел. Всичко е въпрос на време и усъвършенстване.
Николай Николов

2 коментара: