вторник, 7 юни 2011 г.

ЗА СЪВЕТНИЦИТЕ НА ВЛАДЕТЕЛЯ - ( МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ)











За всеки владетел е особено важен изборът на министрите му. Те могат да бъдат добри или лоши, според благоразумието на владетеля. За ума на всеки владетел може да се съди по хората, които го заобикалят. Когато те отговарят на заеманото от тях положение и са верни, владетелят е умен. Когато не отговарят на заеманото положение, тогава не можем да имаме високо мнение за владетеля, защото основната си грешка той прави при този избор.
Има три вида хора: едни, които сами постигат това, което са искали да разберат; други, които могат да разберат онова, което другите са проумели; и трети, които не са способни да разберат нито сами, нито чрез другите. Първите са превъзходни, вторите - добри, а третите безполезни. Защото, когато някой умее да различава доброто или злото, което някой върши или казва, макар и да не е изобретателен, може да различи добрите или лошите дела на министъра си, като ги похвали или осъди. Тогава министърът разбира, че не може да излъже владетеля и му служи вярно и предано.
Лесно можеш да разбереш какъв е министърът като си послужиш с едно безпогрешно средство. Когато той мисли повече за себе си, отколкото за тебе и се ръководи главно от личната си изгода, можеш да си уверен, че такъв човек не е за министър и не трябва да му се доверяваш. Министърът не бива да мисли никога за себе си. Владетелят, за да накара министъра да постоянства в старателната си и вярна служба, трябва да го награждава с почести, пари и длъжности. Така ще свикне с мисълта, че не може да съществува без него и да се страхува от всяка промяна, която би засегнала началника му. Само така между владетеля и министрите могат да се установят отношения на доверие и преданост. В противен случай краят винаги ще бъде печален за едните, или за другите.

Николай Николов

6 коментара:

  1. НА ЕДИН КАЗАН ЧОРБА ЕДИН ЧЕРПАК ЛАИНА СЪСИПВА ЧОРБАТА,
    ИЛИ КАТО УМРЕ РИБАТА СЕ УМЕРИСВА ОТ ГЛАВАТА ,
    ЕДНА ДЪРЖАВА СИ ЛИЧИ КОГА Е УМРЯЛА,

    ОтговорИзтриване
  2. значи народа е прос се си избира прости водачи
    понеже липсват умни

    ОтговорИзтриване
  3. Народа избира владетеля и ако той е прост си избира прости министри!

    ОтговорИзтриване
  4. по какво избира народа владетеласи,
    тои може да е умен и даги използва а те да са глупави и наивни и даги направи своя собственос.

    ОтговорИзтриване
  5. http://30dumi.eu/2011/01/tchalgata-simvol-na-balgariya/

    ОтговорИзтриване