сряда, 18 февруари 2015 г.

@ ЗА БОГ, ЕДИНИЦАТА, НУЛАТА, НИЩОТО И НЕЩО ДРУГО..... @

21.09.2012 г. 
В самото начало, някога преди всичко останало, е имало Нищо. Тази празнота или място се бележи с цифрата нула. Нулата сама по себе си е липсата на Бог, но в същото време тя е съставна част, пространството, където Бог може да се реализира. Нулата е покой, празнина, липса на движение. Всъщност нулата е божествената, застинала, съвършена и вечна същност на Бог. Повечето хора наричат Бог именно тази иманентна предсъществуваща същност. Ако съществуваше само нулата, това означава, че Бог е съвършен, вечен, безкраен и съществува сам по себе си. Но бидейки в това състояние, той не би съществувал, защото съществуване и реализация има само, когато един обект започне да влияе на заобикалящото го. Ако Бог беше в състояние Нула, нямаше да съществува, защото неговото съществуване нямаше да има значение за никого другиго освен за него самия него. Той започва да съществува едва, когато има създадено нещо друго и някой друг. Този някой, когото можем да наречем Наблюдател или субект, всъщност представлява единицата. Така обективното не би могло да съществува без да има субект, който да осмисли и определи съществуването му. Единицата - субектът, е материята, променливата компонента. Дълго време хората са считали, че трябва да променят и усъвършенстват материята (Единицата) и да се прекланят пред Нулата. Това не е нужно. Всъщност Нулата и Единицата са напълно равностойни и нужни. Единицата, колкото и да е малка, грешна и несъвършена, е толкова важна, колкото и Нулата. Тоест човек е точно толкова значим и важен, колкото и Бог. И всякакво подценяване на човека е грешно, както и прекланянето пред Бог няма да свърши работа. Но Единицата, освен че осмисля Нулата, я унищожава. И след като вече съществува материята, не могат да съществуват съвършенство, покой и Бог. Така обективното не би могло да съществува, без да има субект, който да осмисли и определи съществуването му. Но съществува ли субект, вече Бог не е такъв, какъвто би бил, без човека и материята.

След като съществува Единица, вече започва да съществува и Двойката. Числото Две изразява дуалността на света, това са категориите: добро и зло, черно и бяло и т.н. Много учени смятат, че Две произтича от Едно. Всъщност двете започват да съществуват едновременно. Дори боговете могат да се разделят на две: добри и лоши, Бог и Сатана, Христос и Антихрист, Ариман и Ахура Мазда и този, когото самите те нарекли Единния Бог, той е Нулата. А ето имената, с които е назоваван: Бог Отец при християните, Аллах при мюсюлманите, при евреите - Елохим, Ен Соф, Яхва, Адонай, Йехова и др.
Много учени, особено в древна Персия, са се опитвали да разделят целия свят на две крайности. Те сгрешили само в това, че се опитвали да забравят Нулата и Единицата, а издигнали Двойката в култ. Но всъщност, ако се замислиш ще разбереш, че Нулата, Единицата и Двойката могат да опишат целия свят, всичко съществуващо. Ето това е тройката.


Тройката е всичко. Тя е многото, разнообразието в цялото му великолепие. Тройката е равна и напълно идентична с четворката, петицата и т.н.


Всъщност бог като Нула не може да съществува. Истинският, съществуващ Бог, при условие, че ние съществуваме, не може да бъде Нула. След като има материя, Бог вече не е Нула, а Десетка (Едно и Нула едновременно). Всъщност Десетката е Истинският съществуващ Бог. Бог, който включва в себе си Съвършеното (Нулата) и променящото се (Единицата) - материята. Това е Бог. В него нещата имат място, той се самоусъвършенства чрез хората, но в същото време съдържа в себе си съвършенство. Той може да съществува и е Единен, и Вечен, не чрез Нулата, а чрез Баланса и Хармонията между Нулата и Единицата. Това е Богът на Десетката.
Дълго време, между учените кабалисти, е имало спор кой е истинският Бог - този на Нулата или на Десетката. Привържениците на Нулата са казвали, че истинският Бог е този на покоя, съвършенството, вечното заставане. Те твърдят, че Бог, който има материална, променяща се част, не би могъл да бъде постоянен и устойчив. Той би се променял и не би бил истински Бог, защото би бил зависим от променящата се част. Цялото развитие на всичко това ще продължи докато един ден Единицата не завърши своето пътуване и не престане да съществува, постигайки това съвършенство, към което се стреми и по този начин, сливайки се с Нулата. Така че един ден всичко ще се върне в онова състоя ни от което е започнало - Нулата.
Или "Свежо" - ЦЪК!
Николай Николов

6 коментара:

  1. Бай Ники, идвам ти на крака да те поканя диван -чапраз да погледнеш един превод на един чичо дето сторих сабалем ,днеска, и го бутнах като публикация, а сега му пиша и втората допълнителна част.Мисля ,че тизе ,като си одил из Дубна и насам -натам и си капацитет по ядрени технологии повече от останалите хайвани-демек ние, та ще можеш да кажеш нещо.Иде реч за технологиите на Мехран Кеше, през погледа на един български ядрен физик, там ще го видиш кой е, ама не е в България май, щото една жена ми прати само запис на глас , та аз слухтях и пиша,. Та ,ако ти е удобно ,заповедай, разбииш, да кажеш дума там, стига да искаш ,де.айде чао сега.вуйчо Ваньо от телевизията съм язе..хахахаха....

    ОтговорИзтриване
  2. БОГ е първоизточникът, изворът на всички видове енергии - енергията във Вселената, атомната, електрическата, духовната. Той генерира енергиите във всичките им форми и е големият централен източник и всеки от нас притежава частица от Него.

    ЩО Е БОГ? Бог не е личност, място или обект. Той няма лице, Бог е процес на непрестанно сътворяване. Той е върховното битие. Бог не е същество, а по-скоро СИЛА, ЕНЕРГИЯ във Вселената, която е и самата Вселена и фактически е КОЛЕКТИВНОТО НАЧАЛО. БОГ е всичко, КОЕТО Е, Единният източник или Субстанция. БОГ е ПЪРВОСЪЗДАТЕЛЯТ, който се проявява във всичко съществуващо и Е във всички видове енергии, с които се срещаме. Те представляват неговите различни "образи", чрез които Той се опитва да разбере Себе Си, да хармонизила своите енергии и да открие целта, постигана от противоположните сили на една и съща енергия. Всички проявления на света са част от ЕДНО ЕДИННО ЦЯЛО, влагащо във всичко мисъл и стремеж да развива самото себе си.

    БОГ Е И ВСЯКА ДУША, КОЯТО Е БИЛА НЯКОГА И ПАК ЩЕ БЪДЕ. Той е Колективното начало, което е колектив от индивидуализирани части. Бог е вечното движение и неподвижност. ТОВА Е И БОГЪТ И БОГИНЯТА. БОГЪТ Е БОГ И В МЪЖКИ И В ЖЕНСКИ РОД. ТОВА Е АЛФАТА И ОМЕГАТА, НАЧАЛОТО И КРАЯТ, ТОВА Е ВСИЧКО ВЪВ ВСИЧКОТО, неподвижният двигател, първоизточникът, който е вечно изменчив и неизменен. БОГ Е ЕНЕРГИЯ, ТОЙ Е КОСМИЧЕСКИЯТ ИЗЛЪЧВАТЕЛ, СТИМУЛИРАЩ ВСИЧКИ ПРОЦЕСИ ВЪВ ВСЕЛЕНАТА.

    БОГ е енергията, която наричаме ВЪОБРАЖЕНИЕ. БОГ Е СЪТВОРЯВАНЕТО, ПЪРВОНАЧАЛНАТА МИСЪЛ. Той е крайното изживяване, и е всичко между тях. Първопричината, Онова, което е Било преди Онова, което Е, Онова, което ще Бъде, след Онова, което Днес е и вече няма да го има.

    БОГ е Непознатото Познание и Великото Невидимо. Той Е ВСИЧКО, КОЕТО СЪЩЕСТВУВА.Той е КОСМИЧЕСКО СЪЩЕСТВО и е наричан още ЗВЕЗДНИЯТ БОГ. Това е енергията от всяка новообразувана звездна система или Галактика, заедно с човешката енергия. Той е непрестанният процес, наречен ЖИВОТ. А Животът е Промяна. Следователно и Бог е ПРОМЯНА, защото винаги всичко се променя.

    Бог е онова, което наричаме ЛОГОС (Познание). Това е информационният фонд, Умът на Вселената, Акашовите записи (Паметта на Света), Божественият Разум.

    ОтговорИзтриване
  3. TAT: Тогава Бог в материята ли е, Учителю?

    ХЕРМЕС: Къде може да се постави материята, ако е съществувала, извън Бога (който е безкраен)? Не би ли била тя, една объркана маса, освен ако не е подредена? И ако тя е подредена, от кого е подредена? Енергиите, които работят в нея, са части от Бога. Независимо дали говорим за материята или телата, или вещества, знай, че всичко това е енергията на Бога, на Бога, който е всичко. В Цялото няма нищо, което да не е Бог.

    От действията на Бог, всички неща, оживяват. Всичко, което съществува, той го съдържа в себе си като мисли: света, себе си, Цялото. Ето защо, освен ако не направиш себе си равен на Бога, не можеш да разбереш Бог, подобното не е разбираемо, освен за други подобни. Порасни до величието отвъд мярка; освободи се от тялото, издигни се над всички времена, превърни се във Вечността, тогава ще разбереш Бог. Повярвай, че нищо не е невъзможно за теб, че ти си безсмъртен и си в състояние да разбереш всичко, всички изкуства, всички науки, природата на всяко живо същество.

    Изкачи се по-високо от най-високата височина; слез по-ниско от най-ниската дълбочина. Привлечи в себе си всички усещания за всичко създадено, огън и вода, суша и влага, представи си, че си навсякъде, на земята, в морето, в небето, че все още не си роден в майчината утроба, юноша, стар, мъртъв, отвъд смъртта. Ако обгърнеш в мисълта си всички неща наведнъж, всички времена, места, вещества, качества, количества, тогава може да разбереш Бог.

    Хермес Трисмегист

    ОтговорИзтриване
  4. Всичко е относително, но не както айнщайн - калпазанина го е дефинирал. Пълна енергия не съществува, а съществува Абсолютна Енергия чрез която Бог винаги се проявява. Това е Енергия отчетена
    2
    спрямо Абсолюта - Бог. Еabs = (m+dM).(c+dC) .

    ОтговорИзтриване