неделя, 9 февруари 2014 г.

ТУЧЕНИЦА - ПЛЕВЕЛА НА ЗДРАВЕТО


В древни времена се е гледало на тученицата като на една от билките, които могат да се използват като противодействие на магии. Разпръсвано около леглото, растението защитавало от зли духове, а носено близо до тялото привличало любов и късмет. Войниците носели със себе си растението, когато влизали в битка. Според преданията тученицата предпазвала и от кошмари. Китайците вярвали, че растението съдържа растителен живак, а в Гана то символизира мира и се смесва с мазнина, за да действа като облекчаващо средство срещу злото. В религиозни церемонии тученицата се използвала и за прочистване на духа след прекарана болест.

Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е добре познатото Калдаръмче, и двете принадлежат към семейство Тученицови . 
Ако сте решили да подсилите организма си или да му дадете нещо, което ще му помогне да изгради силна имунна система, можете оправдано да се обърнете към тази кралска особа. Ботаническото и име е
Portulaca oleracea и по света отдавна е позната като лечебно растение. Използвана e като средство при редица оплаквания - артрит, главоболие, изгаряния и кашлица и други. Още през 1 в. пр. н.е. римският учен от гръцки произход Диоскорид пише за тученицата, че изчиства от паразити и намалява главоболието.
Растението е “местен жител” на индийския субконтинент, но е широко разпространено и във всички други континенти, само че по-скоро като плевел. В региона на Средиземноморието, Азия и Европа пък се ползва с добрата слава на подправка. В България се среща из цялата територия на страната, най-вече на песъчливи и тревисти места и е класифицирана като “
плевелно, лечебно и хранително растение 
 Щедростта на кралицата
Тученицата е много богата на хранителни вещества. Тя съдържа повече омега-3 мастни киселини (α-линоленова киселина) дори от някои рибни масла и е изключително подходяща за хора на вегетарианска диета. Към богатството си дебелите месести листа на тученицата причисляват и витамините A, B, C и E, както и така важните минерали калий, калций, и магнезий.
Благодарение на високото си съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, тученицата е полезна за укрепване на сърцето, превенция на аритмия и подсилване на имунната система. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение.
Много в едно:
-Тученицата е комбинация от фибри, витамини и минерали, събрани само в 16 калории за 100 гр. продукт.
-В 100 грама от растението има 350 мг алфа-линоленова киселина. 
-Тученицата е отличен източник на витамин А - 1320 IU/100 г, което е 44% от препоръчителния дневен прием (т.нар. RDA). 
-Тученицата е богат източник на витамин C и на някои витамини от групата B-комплекс като рибофлавин, ниацин, пиридоксин и каротеноиди. Тя съдържа и минералите желязо, манган, калций и др.
-В тученицата им два вида пигменти,
които са мощни антиоксиданти - бетацианин и бетаксантин.
Кулинарно приложение:
Както стъблата така и листата на тученицата могат да бъдат консумирани. Пресните сурови листа на тученицата се използват като добавка или основна част на салата или като съставка на сок от зеленолистни. Може да се приготви баница с тученица или да се добави и към стандартни рецепти със спанак и лапад. Въпреки, че антиоксидантните й свойства съществено намаляват при кулинарна обработка, част от минералите, флавоноидите и каротените могат да се запазят при приготвяне на пара.

От Интернет……

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

4 коментара:

  1. Браво Ники!

    "В Германия тя е по-скъпа от гроздето, а в Гърция и Турция я предлагат на пазара както марулите.
    Витамин С : 7-8 пъти по вече от цитрусовите плодове

    Тученицата: спомага за подобряване на зрението, регулиране кръвната захар, а като допълнение предпазва от рак, още помага за пречистването на кръвта, намалява кръвното налягане и притежава диуретични свойства. "

    ОтговорИзтриване
  2. Тази информация не е отразена единствено в България, Румъния и Гърция. Останалата част от населението знаят за проблема.

    https://www.facebook.com/pages/%D0%97%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%82-%D0%BB%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-Chemtrails-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B5-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0/146218868743068?id=146218868743068&sk=info

    През Август 2011 г. Никола Алексич, директор на екологичното движение в Нови Сад, отправя строго предупреждение към президента на Сърбия Борис Тадич, за спиране на вноса на ГМО храни и спиране на химическите пръскания(Chemtrails). Ако президента не предприеме действия, Алексич обещава да изведе хората на протести и да ги предвожда дори с цената на живота си. Алексич, призовава сръбската армия да си върши работата и да савля немаркираните самолети, които пръскат отрови.

    http://www.youtube.com/watch?v=xaV7Gksqp9A

    Бивш шеф на ФБР говори открито за това.
    http://www.youtube.com/watch?v=q2UfyAgHHb4

    ОтговорИзтриване
  3. " А ако се вземе, че човека е един голям електролит, тъй като всички процеси в него са във ВОДНО-СОЛЕВИ РАЗТВОРИ нещата са невероятно жестоки. човечеството ще плати сериозен данък, но пръскането ви с кемтрейлс е незаконно според Конституцията ни и е ГЕНОЦИД НАД ВАС, с който всички се съгласяваме и допускаме да бъде упражняван над нас!"

    ОтговорИзтриване
  4. Миналото лято си набрах от село и я слагах в салатата :)

    ОтговорИзтриване