петък, 8 юли 2016 г.

ПСИХОКИНЕЗА - първа част


СРЯДА, 1 ОКТОМВРИ 2014 Г.
„Една нова научна истина триумфира, не защото убеждава своите опоненти и ги кара да разберат греш­ката си, а защото те в крайна сметка умират и израства ново поколение, което е запознато с нея.“
МАКС ПЛАНК
„Привилегия на глупака е да изрича истини, които никой друг не би произнесъл.“
ШЕКСПИР
Един ден боговете се срещнали в небесата и започнали да оплакват скръбното състояние на човечеството. Те били отвратени от нашите суетни, глупави и безсмислени действия. Но един бог се смилил над нас и решил да извърши експеримент - да дари неограничена власт на някой съвсем обикновен човек. Въпросът обаче бил как ще постъпи един човек, ако стане бог.
Този тъп, най-обикновен човек бил Джордж Фодъринги - галантерист, който изведнъж установил, че притежава божествени способности. Той можел да кара свещите да се носят из въздуха, да променя цвета на водата, да сътворява превъзходни ястия и дори да създава от нищото диаманти. Първоначално използвал способностите си за развлечение и за да върши добри дела. Но накрая неговата суетност и страст към властта го завладели напълно и той се превърнал в алчен тиран, който притежавал невероятни дворци и богатства. Опиянен от тази неограничена власт, той напра­вил фатална грешка. Наредил арогантно на Земята да спре да се върти. Изведнъж настъпил невъобразим хаос, тъй ка­то силни ветрове понесли всичко във въздуха със скорост от 1000 мили (ок. 1800 км) в час - скоростта на въртене на Земята. Цялото човечество било захвърлено в открития космос. В отчаянието си той изказал последното си желание: всичко да се върне и да бъде такова, каквото е било.

Това е сюжетната линия на филма „Човекът, който можеше да върши чудеса“ (1936 г.), сниман въз основа на новела от X. Дж. Уелс, писана през 1911 година. (По-късна версия е филмът „Всемогъщия Брус“ (2003 г.), в който главна роля играе Джим Кери.) От всичките способности, приписвани на екстрасензорните възприятия, психокинезата - контролът на ума над материята или способността да бъдат придвижва­ни обекти чрез мисъл  е засега признак за най-голямо могъ­щество, присъщо на едно божество. Това, на което наблягал Уелс в своята новела било, че божествените способности изискват и божествена преценка и мъдрост.
Психокинезата заема видно място в литературата, особе­но в Шекспировата пиеса „Бурята“, в която магьосникът Просперо, дъщеря му Миранда и вълшебният дух Ариел са изоставени в продължение на дълги години на един самотен остров заради вероломството на злия брат на Просперо. Ко­гато Просперо узнава, че брат му плава на кораб в близост до тях, за отмъщение призовава на помощ психокинетичните си способности и предизвиква разразяването на страшна буря, която кара кораба да се разбие в острова. След това използва психокинетичните си способности, за да манипулира съдбата на злочестите оцелели, в това число Фердинанд - невинен хубав младеж, когото кара да се влюби в Миранда.
(Руският писател Владимир Набоков отбелязва, че „Бурята“ прилича поразително на научнофантастична приказка. Всъщност около 350 години след като била написана, „Бурята“ била преправена в научнофантастичния кла­сически филм от 1956 г., наречен „Забранената планета“, в който Просперо се превръща в мрачния учен Морбиус, Духът се преобразява в Робота Роби, Миранда става прек­расната дъщеря на Морбиус Алтаира, а островът се прев­ръща в планетата Алтаир-4. Джин Родънбъри, създате лят на сериала „Стар Трек“, признава, че „Забраненат планета“ е един от източниците на вдъхновение за неговия телевизионен сериал.)
В по-нови времена психокинезата е централната сюжет на идея на романа „Кери“ (1974 г.), написан от Стивън Кинг и превърнал един неизвестен, измъчван от бедността писа­тел в световен автор номер едно сред създателите на хоръри. Кери е болезнено срамежлива трогателна гимназистка която е презирана и третирана като парий и тормозена безмилостно от своята душевно болна майка. Единственото й утешение са нейните психокинетични способности, които очевидно се предават от поколение на поколение в нейния род. Във финалната сцена нейните мъчителки я подмамват да си помисли, че ще бъде обявена за кралица на бала и след това изливат свинска кръв върху новата й рокля. В акт на отмъщение Кери заключва със силата на ума си всички вра­ти, убива с електрически ток своите мъчителки, изгаря училищната сграда и отприщва самоубийствена огнена буря, която унищожава по-голямата част от центъра на града, като по този начин погубва и себе си.
Темата за психокинезата в ръцете на някакъв нестабилен индивид е основата и на един паметен епизод от „Стар Трек“, озаглавен „Чарли Екс“, в който става дума за млад мъж от далечна колония в Космоса, склонен към криминални прояви. Вместо да използва психокинетичните си способности за добро, той си служи с тях, за да контролира другите хора и да пречупва волята им в зависимост от егоистичните си жела­ния. Ако успее да завладее „Ентърпрайз“ и да се добере до Земята, той би могъл да предизвика опустошения в планетарен мащаб и да унищожи в крайна сметка цялата планета. Психокинезата е и способност на Силата, която се владее от митично общество воини, наречени Рицарите Джедаи в сагата „Междузвездни войни“.
Следва ..........

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар