сряда, 15 януари 2014 г.

ПОСЛЕДОВАТЕЛИ И САМОЗВАНЦИ В ЛИТЕРАТУРАТА


Историята на Църквата винаги е била многоцветен гоблен, изпълнен с разкривени лица и разкъсана плът, пропит с болни амбиции, алчност и продажност, интриги, заговори и агресия.
Томас Гифорд, „Братството” /Ера, 2006/

ЛЕОНАРДО ИЛИ ШЕСТОТО КЛЕЙМО
Стигнахме и до Харвардският професор по символика Робърт Лангдън, който е извикан "в швейцарски научно-изследователски център, за да анализира тайнствен символ – отпечатан с нажежено желязо върху гърдите на убит физик – той открива доказателство за невъобразимото: възраждането на древното тайно братство на илюминатите…, най-могъщата тайна организация, съществувала на земята. Илюминатите са се появили отново за последната фаза от тяхната легендарна вендета срещу древния им враг." /”Шестото клеймо”/. И една книга по-късно: “Лангдън подозира, че покойният уредник е бил член на Ордена на Сион – многовековно тайно общество – и е пожертвал живота си, за да пази най-святото съкровище на Ордена: неимоверно важна религиозна реликва, скрита от векове…”.
Сполучливи, или не – трябваше да се направят филми по книгите на Дан Браун, за да стане ясно, че Църквата е раздразнена и наскърбена. Имал ли е Иисус плътска връзка с Мария Магдалена и син от нея? Твърде богохулно ли звучи такова любопитство за Сина Божий или просто е пореден опит за търсене на исторически факти от живота на Сина Человечески. А разкрития вероятен терорист в ЦЕРН, който може да предизвика реален Армагедон, шокира извън всякакви литературни прогнози.
Сигурното е, че някои изкарват добри пари от тези занимания. Не чак толкова, колкото потънаха във Ватиканската банка, но за тях Светият престол мълчи. Илюминатите са друга работа. Те имали тайни религиозни общества в Европа през втората половина на ХVIII в., които се борели срещу йезуитите. Йезуитите пък били основно оръжие на папската власт в борбата с ересите. Орденът е основан през 1534 г. от Игнаций Лойола (1491-1556). Членовете му не напускат светското общество, но смятат, че всички средства за постигане целите на църквата са позволени и са една от главните опори на Контрареформацията.
Сион е най-южният от хълмовете, на които бил построен Йерусалим. Йоав, един от военачалниците на Давид, го завоювал от иевусеите. На него се оттеглил Давид от Хеврон, поради което градът бил наречен градът Давидов. Тук бил издигнат и дворецът на цар Давид, по-късно разрушен от римляните. Храмът и околностите също носели това име - Сион.
Тайнствата в книгите на Дан Браун породиха създаването на противоположни лагери, написването на други книги, тълкуващи неговата и… явното неодобрение на Римокатолическата църква. Друго едно авторско трио то обвини в плагиатство, но пък самите те бяха излъгани, че са открили във Франция шефа на Ордена. Навсякъде конкретни неточности бяха опровергани и изобщо всичко бе обявено за художествена измислица. Но няма дим без огън и събираните „измислици” на литераторите не могат да компенсират насадените неистини и жертвите на каноничната църква за цялото й съществуване.


А иначе – самият Леонардо поставя множество неразрешени и до днес въпроси, независимо дали е бил гений, или най-малкото е имал достъп до тайни знания, погубени днес /както се твърди в друга книга – “Тайната египтология”/. Отделен въпрос е дали са изгубени, или погребани навеки – например в Тайния архив във Ватикана. Бил ли е Да Винчи илюминат, ционист или тамплиерски велик магистър? Ако случайно документи от Александрийската библиотека са се съхранили – изнесени преди опожаряването й – в „мазето на Леонардо” за да послужат за експериментите и конструкциите му, все нещо щеше да е останало. В нечия хроника като клюка, факт или набеждаване. Ватиканът нямаше да му прости.
Емил Братанов
Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар