четвъртък, 16 януари 2014 г.

СБЪДНАТИ ПРОРОЧЕСТВА


Глобалните промени на климата водят до тежки последствия както за флората и фауната, така и за цялото човечество, а за спирането му може да допринесе всеки един от нас, на първо място чрез различните начини за спестяването и възобновяването на енергията. Това посочва в последното си изследване австралийският климатолог Тим Фланъри. “Започнете със сметките за електричество и дайте икономисаните пари на децата си, за да ги стимулирате”, съветва специалистът в последната си книга “Повелителите наклимата: Нашият променящ се климат и какво значи това за Земята”.
В нея екологът представя 10 пророчества, които вече са се сбъднали или се сбъдват, както и последствията от негативните промени в климата:
ПЪРВОТО ПРЕДСКАЗАНИЕ е и едно от най-старите. През 1893 г. шведският Нобелов лауреат в областта на химията (1903) Сванте Арениус предвижда, че колкото повече въглероден двуокис изхвърляме в атмосферата, толкова повече ще се нагрява Земята.
ВТОРО, потвърди се теорията с 20-годишна давност на някои учени от Междуправителствената комисия за промените в климата към ООН (IPCC), според която след 2000 г. промените в климата ще станат видими.
ТРЕТОТО предвиждане от 80-те години е свързано с повишаването на нивото на световните океани. То също е факт, засега със скорост 2,3 милиметра годишно. В перспектива то заплашва с потоп редица територии на или под морското равнище като Холандия или района на Санкт Петербург.
ЧЕТВЪРТАТА сбъдната прогноза е на Джеймс Хансен, ръководителя на Института на НАСА за космически изследвания “Goddard”, занимаващ се и с изследвания на Земята, че полярните ледове ще започнат да се топят все по-бързо.
ПЕТОТО предсказание е направено от английския естественик, еволюционен биолог, географ и антрополог Алфред Ръсел Уолъс (1823-1913 г.) още през 1900 г. - че ураганите ще станат по-мощни и устойчиви. Пример: опустошилата Ню Орлийнс “Катрина”.
ШЕСТО, някои видове растения и животни ще изчезнат заради глобалните промени на климата.
СЕДМО, родината на Фланъри - Австралия ще страда от все по-сух и горещ климат.
ОСМО - все по-голямо разпространение ще получат тропическите болести.
ДЕВЕТО - силно ще намалее реколтата от селскостопански култури, необходими за изхранването на човечеството.
ДЕСЕТО - емисиите на СО2 ще предизвикат повишаване киселинността на световните океани, което ще застраши живеещите в тях видове.
Негативните последици повличат след себе си изчезването на различни видове от флората и фауната. Фланъри посочва някои от тях, които са вписани в “Червената книга” и са заплашени от изчезване: великолепната месеста флора в провинция Кейп Ботаник в ЮАР и преди всичко видовете на засушливото плато Кару; земноводните видове навсякъде по Земята - една трета от тях са на границата на измирането или вече са изчезнали; кораловите рифове; видовете по планинските върхове, повечето от които вече са изчезнали; животът в тундрата, Северния ледовит океан, Антарктическият п-ов, флората и фауната в Австралия; горите, реките и животинския и растителен свят в басейна на река Амазонка, заплашени от засушаването; арктическите гори заради нашествието на вредители.

ИЗТОЧНИК: "МОНИТОР" и с любезното съдействие на ИКИ!

ПРЕПИСВАЧ, РЕДАКТОР И РАЗЯСНИТЕЛ: Николай Николов

2 коментара:

  1. Мдаа а HAARP няма нищо с товаа,a MONSANTO пък хич. :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ДА ПРАВ СИ! ЗАЩО ЛИ СА ГИ ПРЕСКОЧИЛИ? МАЙ ЗНАЯТ ЗАЩО. ПОНЕ СЪМ ПИСАЛ, ПИСАЛ ЗА ТЯХ ТУК В БЛОГА, НО НИКОЙ НЕ ВЯРВА, ЧЕ НАПРАВОМИ ОМРЪЗНА ВЕЧЕ ДА ГИ СПОМЕНАВАМ.

      Изтриване