вторник, 14 януари 2014 г.

КАК ДА СТАНА ХАКЕР




За да бъдете хакер, сте длъжен да развивате у себе си някои от изброените принципи. Но да следвате само принципа ще Ви направи толкова хакер, колкото и спортист-рекордьор или рок-звезда. За да станете хакер трябва интелект, практика, самоотверженост и тежък труд. Затова Вие трябва да се научите с недоверие да се отнасяте към становищата и с уважение към компетентности от всякакъв вид. Хакерът не позволява позьори да да му губят времето, но те се прекланят пред компетентността - най-вече хакерската компетентност, но компетентността, в каквото и да е заслужава внимание.

Ако боготворите компетентността Вие получавате насладата, развивайки я в себе си. Тежкият труд и преданността към работата ще станат за Вас завлядяваща игра, а не рутина. А това е жизнено необходимо за да станете хакер.
Хакерският мироглед е от значение, но майсторството е многократно по-важно. Позицията не заменя компетентността - съществуват определен набор основни навици, които е необходимо да увладеете преди другите хакери изобщо да помислят да наричат хакер и Вас.
Този базов набор с времето бавно се променя - така, както и технологиите пораждат нови умения и правят старите ненужни. Например доскоро се изискваше програмиране на машинен език и съвсем доскоро не се очакваха познания по HTML. В днешният набор определено се включват следните компоненти:
Научете се да програмирате.
Това разбира се е основно хакерско умение. Ако не знаете никакъв компютърен език бих Ви препоръчал да започнете с езика Python. Той е разработен чудесно, добре е документиран и е доброжелателен за новаци. Не се заблуждавайте, че тъй като е добър за начинаещи той е някаква играчка. Това е много мощен и гъвкав език, много подходящ за болшинството
Знайте, че няма да постигнете майсторско хакерско ниво (или даже дори нивото на добър програмист), ако знаете само един език. Необходимо е да се научите да мислите по проблемите на програмирането въобще, независимо от конкретния език. За да бъдете истински хакери трябва да достигнете ниво, което Ви позволява да научите който и да е нов език за няколко дни, консултирайки се с ръководството му. Това означава да научите няколко много различни езика.
Най-добре от всичко би било да научите всичките четири езика (Python, C, Perl, и LISP). Освен, че са най-важните хакерски езици, те демонстрират много различни подходи за програмиране и всеки от тях ще Ви научи на нещо ценно.
Намерете си някой от вариантите на UNIX в изходен код, научете се да го ползвате и да работите с него.
Unix е операционната система на Интернет. Можете да използвате Интернет и без да сте чували за Unix, но не можете да бъдете интернет-хакер, ако не разбирате Unix. По тази причина днешната хакерска култура се явява силно Unix-концентрирана. (Това не винаги е било така и на някои от хакерите от по-старо поколение това не се нрави съвсем, но симбиозата между Unix и Интернет е толкова силна, че даже силите на Microsoft не са достатъчни за повлияят на това.)
Научете се да използвате World Wide Web и да пишете HTML.
Повечето от нещата, които са създадени от хакерите са невидими - с тях работят фабриките, учрежденията, университетите, но това не се забелязва от не-хакерите. WWW - е обаче едно голямо изключение, гигантска блестяща хакерска играчка, за която дори политиците признават, че променя света. Дори само заради това (а и заради множество други приятни причини) трябва да се научите да работите с Web.
Това не означава, че е нужно да знаете да ползвате браузър (това умеят всички), а трябва да се научите да пишете HTML, езика за оформяне на документите в Web. Ако вие все още не умеете да програмирате, то писането на HTML ще ви обучи на някои полезни привички. Така, че си направете web-страничка.
Но това, че си имате такава ни най-малко няма да Ви доближи до хакер. В WWW е пълно с такива странички. Повечето са безмислена, безполезна тиня. Понякога страхотно и привлекателно оформена тиня, но все пак тиня (по подробно за това виж "HTML ад" - The HTML Hell Page).
За да е стойностна страничката Ви трябва да има "content" - съдържание. Тя трябва да интересна и/или полезна за другите хакери. А това ни води към следващия раздел.
(най-главното и най-традиционното) - това е да пишете програми, които другите хакери считат за забавни или полезни и да раздавате изходните им кодове за използване от цялото хакерско общество.
Свикнали сме да наричаме такава работа "свободно-достъпно програмно обезпечаване" (free software), но това води до объркване много хора, които не разбират какво се има предвид под "свободно-достъпен". Сега се предпочита това да се нарича "отворен изходен код" или "open-source software".
Уважават се и тези, които тестват и коигират програми с отворен код. В този несъвършен свят ние неизбежно затриваме голяма част от времето за разработка в търсене на грешки. Затова, който и да е автор на програма с отворен код ще Ви каже, че най-добрите бета-тестери (които знаят как правилно да опишат симптомите, добре локализират проблемите, способни да коригират) са по-ценни от злато. Един такъв човек може да превърне фазата на тествате от изморителен кошмар в полезно забавяне.
Ако сте новак, намерете програма, която Ви допада и станете неин бета-тестер. Съществува съвсем естествен път от помощта при тестването на програмата, към помощта в откриването на грешки по-нататък в модифицирането и. Вие ще се научите на много неща и ще придобиете добри отношения с хората, които ще Ви помогнат в последствие
Въпреки разпространеният мит не е необходимо да сте компютърен маниак за да сте хакер. Това понякога помага и много хакери са действително маниаци. Това им помага да останат съсредоточени върху наистина важни неща като размишления и хакерство.
Именно по тази причина много хакери с гордост се наричат маниаци, дори с далеч по-грубия термин geek (= куку, кретен, отчужден, човек привързан към компютъра си) - това е способ да декларираш независимост от общоприетите в обществото оценки. Подробна дискусия можете да намерите в The Geek Page.
Ако сте способни в достатъчна степен да се съсредоточите върху хакерството се постигат чудесни резултати и при това си имате личен живот. Днес е доста по-лесно да се постигне това,  когато аз бях новак. Обществото вече е далеч по дружелюбно към техно-маниаците. Вече никой не се съмнява, че хакерите са си съвсем качествени любовници и съпрузи. За последното можете да погледнете Girl's Guide to Geek Guys.
Ако хакерството Ви влече по тази причина - защото нямате личен живот - и това не е лошо. В крайна сметка Вие няма да имате проблем с концентрацията. А личният живот - както е известно може да дойде по-късно.
Още веднъж - за да бъдете хакер трябва да приемете мирогледа на хакера. Има няколко неща, които могат да Ви помогнат в моментите, когато не сте пред компютъра си. Те не заменят хакерството (нищо не го заменя), но много хакери се занимават и с неща, които по някакъв начин са близки с хакерството.
• Четете научна фантастика. Ходете на срещи с любители на фантастиката (това е добър начин да се запознаете с хакери и "прото-хакери").
• Изучавайте Дзен-будизъм или източни бойни изкуства. (Тяхната ментална дисциплина има подходящи сходни черти).
• Изработете у себе си аналитичен музикален слух. Учете се да разбирате специфични видове музика. Научете се да свирите на някакъв музикален инструмент или да пеете грамотно.
• Изработете у себе си умение да разбирате каламбури и игра на думи.
• Научете се да пишете добре на родния си език. (Удивително множество от хакери, включително всички познати ми хакери са качествени писатели.)
Колкото повече от тези неща правите, толкова по-голяма вероятността да придобивате природно хакерски способности. защо точно тези неща не е съвсем ясно, но те са свързани със смесване на навици на лявото и дясното мозъчно полукълбо, а това е важно (хакерите трябва да могат да умеят както да градят стройни логически обяснения, така и от време на време да оценяват проблеми извън нормалната логика).
И накрая няколко неща, които не трябва да правите.
• Не използвайте глупави и грандиозни потребителски имена.
• Не се въвличайте в свади по Usenet (и къде ли още не).
• Не се наричайте "кибер-пънк" и не обръщайте внимание на тези, които го правят.
• Не изпращайте писма или електронна поща с правописни грешки.
Единствената репутация, която ще си създадете, занимавайки се с тези неща ще е за посмешище. А хакерите имат дълга памет и може години да минат докато забравят за това.

Николай Николов

5 коментара:

  1. ЗДРАВЕЙТЕ ,имам огромно желание да се науча моля ??? помогнетеми ,аз зъм самоук ..... правя неща и не знам как ги правя как мога да се сържа с вас това е номерат ми 0884712275

    ОтговорИзтриване