петък, 17 януари 2014 г.

ОТ КАКВО ЗАВИСИ ЖИВОТА, МАМА МУ СТАРА?!


В една от страните на третия свят - Нигерия, вождът на племето Баус, умрял на 126 години. На погребението, една от жените му се похвалила, че когато мъжът й умрял всички зъби били негови, а това е признак, че и другите му органи са изпълнявали функциите си както трябва.

Един мъж от Сирия умрял на 133 години през 1993г. Той влязъл в книгата на Гинес, не защото бил на 133 години, много доживяват до тази възраст, и не защото на 80 годишна възраст се оженил за четвърти път, а защото е станал баща на 9 деца. Ако пресметнете, че за всяко дете трябват 9 месеца плюс година за кърмене и година между всяко дете, ще получите, че този герой - производител е станал баща и след 100 годишна възраст. Ето защо е влязъл в книгата на рекордите на Гинес.
Така че не се отчайвайте, и за вас има надежда!


Сега малко наука.


През ноември 1993г. в Аризона бил проведен интересен експеримент. Три двойки прекарали в изолация три години, като се хранили със здравословна храна, която сами отглеждали, дишали пречистен въздух и пиели незамърсена вода. Когато излезли ги изследвали лекари-геронтолози от Калифорнийския университет в Лос Анжелис. Всички данни от анализите на кръвта и другите жизнено важни показатели на организма, били заложени в компютъра на университета в Лос Анжелис. Прогнозата на компютъра била следната: ако продължават да живеят на такъв режим, то те могат да доживеят до 165 години. И това доказва за пореден път, че е напълно възможно да се доживее до 120-140 години.
Средната продължителност на живота на американците е 75,5 години, а продължителността на живот на магистъра или на лекаря - 58 години. Така че, ако искате да си извоювате от живота 20 статистически години, не постъпвайте в медицинско училище.

Николай Николов




7 коментара:

  1. Краси
    Блогът ти е много интересен,но с тази статия не мога съвсем да се съглася.Преди 200-300-500 и повече години хората са пиели незамърсена вода,дишали са незамърсен въздух и са консумирали храна,произведена от тях. Средната продължителност на живота е била не повече от 40 години. Може би трябва да има и друг фактор освен въздух,храна и вода.

    ОтговорИзтриване
  2. Маминка или тати май е все тая... Според мен, както съществува еволюция, преходни периоди, сезони и видоизменения в цялата природа на планетата, същото се получава и при нас, хората! Само дето, за голямо съжаление, (почти всички знаем защо?!) все сме си били на мушка и супер мишена за нещо и за някого!... Не желая да включвам манипулативната намеса на високо ниво, но вярвам, че ако не беше тя, ние щяхме да бъдем много по-напреднали и по-далече от това, което сме сега във всяко едно отношение! И с дълголетно пълноценно съществуване, и с безспорно необременено и жизнено здраве, и със радостен, смислен, задоволен и щастлив живот!...

    ОтговорИзтриване
  3. Не е вярно, че хората преди много години са живели средно 40 г. Най лесно може да провериш това като вземеш един лист, химикал и по спомен напишеш имената на 50 известни личности от древна Гърция до 1800 г. да речем. Ще се учудиш на получената средна възраст. Хората не само, че са живели повече, но са и били жизнени до последно. Всичко друго е пропаганда на фармацевтичния и медицински бизнес.
    Това по повод коментар тук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прав сте! Даже и по-лесен начин ще ви кажа: отивате в гробищата на едно село разположено сред нормална местност, и вижте колко са живеели хората родени от 1850, до 1915 година! Това ще потвърди вашата теза.

      Изтриване
  4. Заглавието ви е доста грабващо няма спор и е хубаво че има места където така свободно се пише и си казвате мненията, все пак сме в демократична страна където това е нашата привилегия, пък дали някой ще ни чуе или ще вземе поука вече е отделно.Експеримента, за който ни пишете е доста интересен така е.Не съм чувала за такъв опит и само времето ще покаже,дали действа, но да живееш в такава изолация за мен е странно и не знам какви хора са се съгласили на това.

    ОтговорИзтриване
  5. За първи път чувам и аз за този вид експеримент с толкова много хора.Интресно ми е те не са ли имали близки и как така са се съгласили да живеят в тотална изолация.Може би не са имали роднини и са били доста в трагично финансово положение иначе друго обяснение нямам.Но изседванията,които са направени след това са доста интересни.И определено показват че живота зависи от това как го водим .С какво се храним и това колко проблема имаме и как ги посрещаме.Благодаря за любопитната тема.

    ОтговорИзтриване
  6. ДА! НАВЯРНО Е ТАКА, ЗАЩОТО ИМА ЕДНА ОБЛАСТ ДА Я НАРЕКА СЕЛО, НО ПО НАШИЯ СТАНДАРТ СИ Е ГРАД В КИТАЙ, КЪДЕТО СЕ ЗАСЕЛВАТ ЦЕЛИ СЕМЕЙСТВА И ДОЖИВЯВАТ ДО ОКОЛО 160 ГОДИНИ. НА 80 ГОДИНИ ЖЕНИТЕ РАЖДАТ И ПРИЛИЧА И ПО ВЪНШЕН ВИД И ПО ЖИЗНЕНИ ПОКАЗАТЕЛИ НА 35 ГОДИШНИ. ПИСАЛ СЪМ НЯКЪДЕ ИЗ БЛОГА, НЕ СЪМ ГО ИЗМИСЛИЛ АЗ, НО ЩЕ ГО ИЗДИРЯ. ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕМЕЙСТВА И ОТДЕЛНИ ХОРА ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ТАМ И ГО ПРАВЯТ. НЕ НАПРАЗНО В БИБЛИЯТА Е КАЗАНО, ЧЕ АДАМ И ЕВА СА ЖИВЕЛИ ОКОЛО 900 ГОДИНИ. ТОВА Е ФИЗИЧЕСКИЯТ НИ ПРЕДЕЛ АКО НЕ СЕ ПРАВИМ НА ВЕЛИКИ И НЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАМЕ С ХРАНЕНЕ, И С ОБЕЗДВИЖВАНЕ . ВАТИКАНА ЗНАЕ ТОВА И ГО КРИЕ. КОЙ УМИРА, КОЙ СЕ РАЖДА ГО КАЗВАТ ТЕ И НЕ НАПРАЗНО ИМА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ "ЧЕРЕН ПАПА" КОЙТО ДВИЖИ НЕЩАТА. ВСИЧКО ДОБРО И МНОГО ЗДРАВЕ ВИ ЖЕЛАЯ!

    ОтговорИзтриване