петък, 24 януари 2014 г.

УЧЕНИТЕ СИ ИЗЯСНИХА КЪДЕ СЕ НАМИРА БОГ

Невропсихолозите от университета Мисури намериха новото местонахождение на Бога. Това им се удало да направят след като си изяснили, че всичките духовни опити на световната религия имат общ източник и се явяват процеси протичащи в човешкия мозък. За това съобщава "Взгляд" с препратка към научно-религиозното списание „Zygon”. За пример на духовните процеси, сходни във всички религии било разгледано трансценденталното състояние, когато човек отчасти загубва чувството за реалност в процеса на медитация или молитва и осъществява комуникация с божеството. Изследователите си изяснили, че такова състояние се достига по пътя на понижаване на активността в десния теменен дял на главния мозък. До същия извод са достигнали и невропсихолозите в областта на медитация при будистите и францисканските монаси. Тогава било забелязано, че независимо от религиозната принадлежност, хората използват еднакви невропсихологични функции, например, прехода в трансцендентно състояние и чувството на единение с универсума. Учените от мисурския университет разширили спектъра на своите наблюдения например над хора с травми на главния мозък. Оказало се, че при повреда в неговата дясна теменна област хората лесно влизат в контакт с Бога.
"Мозъка изпълнява определени функции при извършване на духовен контакт - обяснил професора от мисурския университет Брик Джонстон. – изучавайки хората с мозъчни травми ние открихме, че хората с повредена дясна предна част на мозъка, много по - бързо достигат такова състояние като трансцендентност". Хората с такъв самоутвърден духовен опит притежават добро психологично здраве, особено ако те вярват в съществуването на божественото.
Николай Николов

2 коментара:

  1. Бог е в сърцето на този,който вярва в него!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно там е, само дето най-напред мозъкът на човек трябва да откликне и да се научи да разсъждава трезво! Да бъде способен да си изключи мисленето и каквато и да е логика! Учените не са никакви учени все още и още чудо не са видяли! Скоро, в близко бъдеще ще им се наложи всички те да го търсят, а за доказателства - кой и как се уреди...

      Изтриване