неделя, 12 октомври 2014 г.

КАК СЕ СТАВА НАЦИЯ?!




Кой е казал, че "македонската" е изключение?


Нации ли са западноевропейците?

До преди 2-3 века те са били враждуващи племена и народности।От разнородните племена по тези земи, през 18-19 в. възникват изкуствени "национални държави".И днес навсякъде различни западноевропейски народности водят освободителни борби и имат свои революционни движения срещу централните правителства. Тук нашите медии съобщават само за две организации - на баските и ИРА. Но живели там казват, че западните вестници непрекъснато пишат за атентати и на много други организации. Следните държави са изкуствено създадени, а "народите" им всъщност не са народности в нашия смисъл на думата:- Испания, Франция, Италия, Великобритания, Германия, Белгия и др.  Има голяма разлика между нашето понятие за народ и западноевропейското. Думата "нация" е безсмислена при нас и съвпада с "народ", по простата причина, че ние сме нация от хиляди години. Не така стоят нещата при западноевропейците. При тях под "нация" се разбира нещо, "възникнало" през последните един-два века от пъстрата мозайка народности, които днес общо и изкуствено се наричат "италианци", "французи", "испанци" и прочее. Там не се касае за отделни исторически и географски области в една страна, а за отделни страни и народи в една (изкуствена) държава и "нация".Ако някой си мисли, че нашата история е хаос - тяхната пък - съвсем. ФранцияФренският език е изкуствено въведен от Наполеон (който пък е корсиканец). Първоначално "Ил дьо франс" се наричал островът на река Сена и околностите му (гр. Париж) И до днес Франция се състои от различни народи - бретонци, провансалци, бургундци, баски и др.Живели там казват, че има "сепаратирски" революционни организации, които се борят за отделяне от Париж.

Вземаме един произволен пример:

Бургундия - център Дижон

От Уикипедия Бургундите са един от германските народи. През 411 те пресичат Рейн и създават кралство с център във Вормс. През 534 франките побеждават Годомар, последният крал на бургундите и включват земите му в своята държава. През 9 век има три области, наречени Бургундия: кралството Горна Бургундия около Женевското езеро, кралството Долна Бургундия в Прованс и херцогство Бургундия в днешна Източна Франция. Двете кралства са обединени през 937 и включени в Свещената Римска империя през 1032....Не след дълго херцогството се превръща в основен съперник на френския трон, като херцозите успяват да създадат, най-вече чрез династични бракове, империя, простираща се от Швейцария до Северно море. Бургундската държава се състои от множество владения от двете страни на границата между Френското кралство и Германската империя, като икономическото му ядро е Нидерландия, най-вече Фландрия и Брабант. Дворът на херцозите в Дижон засенчва френския, както в икономическо, така и в културно отношение. През 1477 последният херцог Шарл Дръзки е убит, а наследството му е поделено между Франция и Максимилиан...Ето какво казва Гугъл:

В учителката по демокрация Франция ... няма Съвет на националните малцинства, защото Франция е ЕДНОНАЦИОНАЛНА държава! Различните етноси като...Бретонци, Баски, Провансалци, Беарнци, Лангедокци...и други влезли при основаването на Франция етноси, си изучават в ЧАСТНИ училища майчините езици, имат дори новини (преведени на френски) в някои частни кабелни телевизии и локални радиа ... Да не говорим, че броя на мюсюлманите там е доста по-висок от този на мюсюлманите в България.
Още:
В Европа са изключително чувствителни при преиграване със смисъла на някои думи и понятия! Там не се говори за НАЦИОНАЛНИ малцинства, а за ...етнически малцинства в НАЦИЯТА.

Ето откъде нашите научени глави механично пренасят странното понятие "модерна нация" че и "модерен национализъм" на българска почва, където те ... изобщо нямат почва। Явно "модерна нация" има там, където ... няма нация. А ние сме им виновни, че при нас такава "модерна нация" няма как да има. Очевидно най-точното понятие за западноевропейските нации е "държавна нация".


Република Франция

Досие Езици: френски, още фламандски, елзаски, бретонски, баски, каталунски, провансалски и корсикански.
ИспанияОтделни народи са каталунците, кастилците, баските и др.

Италия
Съвсем изкуствена държава. Напълно отделни народи живеят в северната и южната част, имат различни езици и изобщо не могат да се разберат помежду си ако не ползват официалния книжовен език. В Сицилия пък нямат общо с жителите на континенталния Юг. Северната лига са местни националисти, които искат да се отделят от Юга.

Великобритания

В Шотландия също има национално-освободително революционно движение, което се бори срещу ... "английско робство".
Уелс - оказва се, че и уелсците са отделна народност със свой език.


Германия


Създадена от Бисмарк. До него по тези земи винаги е имало различни държави и държавици.Баварците са българи
- или поне в техните хроники така пише।


Португалия,  винаги кипяща в себе си от смесицата на много народи...


НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар