четвъртък, 9 октомври 2014 г.

ДА ПОГОВОРИМ ЗА ХИГС БОЗОНА


Хората се опитват да построят модел на света, който ни заобикаля, и вече има модел, който работи - нарича се Стандартен модел”.

В рамките на този модел нямаше ясен отговор откъде се взима масата на частиците. В рамките на този модел се предполагаше, че съществуват 12 фундаментални частици. Шест от тях се наричат кварки, а протоните и неутроните са направени от кварки. Ако кварките имат маса, то и протоните и неутроните имат маса. Съществуват и още 6 лептона. Това са базовите частици,  от които е изградено всичко около нас.

През 1964 г. Питър Хигс  предлажи хипотеза, че навсякъде в пространството съществува едно поле и всички частици, освен фотоните и глуоните, взаимодействат с това поле, като в резултат на това взаимодействие получават маса. Ако тази хипотеза е вярна, трябва да съществува и още една частица, която е свързана с това хигсово поле, но не е самото поле. Тя е нормална частица, тя се ражда, живее известно време и се разпада.
Хигс Бозона не дава маса на нищо, маса на всички останали частици дава „Полето”. А ако него го има, то и Хигс Бозона  трябва да съществува. Полето е навсякъде - докато тя се ражда, живее за кратко и умира, както всички останали нормални частици.  Хигс бозонът е почти 130 пъти по-тежък от протона. За да се роди по-тежка частица, е необходима много висока енергия, за да се обърне енергията в маса. Досега нямаше толкова мощен ускорител, който може да ражда такива частици. Тази частица се ражда и живее десет на минус двадесет и трети от секундата.  Този „Стандартен модел” описва около 4% от съдържанието на Вселената и се чудим какво стои зад съдържанието на останалите 96%. Когато хората са изследвали движението на галактиките и как те се привличат една друга, са установили, че в действителност тяхната маса би трябвало да бъда по-голяма, отколкото е видимата им маса - тази, която можем да припишем на звезди, звезден прах и т.н. И оказва се, че 23% от масата на Вселената е съставена от материя, която ние не познаваме?! Тази материя не излъчва и не поглъща светлина, поради което се нарича „Тъмна Материя”. Това, което ние със сигурност знаем е, че тази материя не е съставена от тези частици, които са в Стандартния модел, а от нещо друго. А Вселената се разширява, т.е. галактиките се разбягват. Защо?! При това разширението се ускорява. Ако тя се разширява ускоряващо, това означава, че действа някаква сила, която я кара да се разширява. Питаме се коя е тази сила, кой е източникът на това разширение. Ние не знаем отговора, поне за сега! Може да е някаква сила от типа на антигравитацията, може и да е нещо свързано със свойствата на пространство-времевия континиум??!
Оказва се, че 73% от енергията във Вселената отива за разширението й, а  73% плюс 23% прави 96%. Така, че за това, което ние знаем и познаваме, остават само едни 4%.
Другият въпрос, на който не знаем отговора, е от какво се състои Тъмната Материя и каква е причината, поради която Вселената се разширява.
Названието "Божествена частица", дошло от научнопопулярната литература. Но Хигс бозона е кръстен на Питър Хигс, който е въвел теоретично тази частица.
Има или няма Бог е въпрос на вяра. Науката, грубо казано се занимава с материалното в този свят - опитва се да каже как е устроен този свят и как той функционира. Независимо от това дали сме вярващи или не, и каква религия изповядваме, не трябва да се проявяват разногласия на тази тема!
Всичко добро от мен!


Николай Николов

4 коментара:

  1. Преди да пуликувате известни неща, помъчете се сам да намерите отговора им. Иначе общо взето,
    повторението е майка на знанието, но не и на разбирането.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за съвета. Ще го имам предвид. Знам, че съм тъп и необразован, но не е лошо да ми се напомня, за което още веднъж Ти благодаря!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Вселената е Енергопроизводна

    Според екипа на Сфера ИЛ Вселената е енергопроизводна. Т.е. фундаментът на нашия свят е енергийният кват, а не микрочастиците, както твърди квантовата физика.
    В своята енергетична теория те твърдят, че има само две фундаментални сили - Ентропия и Гравитация, а относителността е обърната.
    Според сферистите Време-Пространството е абсолютно, а енергията и материята са относителни спрямо него.
    В последната си статия те твърдят, че микрочастиците продуцирани от цялата колайдърна индустрия са производни на реакцията, а не съставни на изходните частици.
    Сферистите продължават развитието на енергетичната си теория и смятат, че тя решава фундаментални физични проблеми, като двойнствения характер на енергийните кванти, обединението на фундаменталните сили, менажерията от микрочастици и др.
    Статиите на Сфера ИЛ са на адрес: http://research.zonebg.com/pubs.htm

    ОтговорИзтриване
  4. СТИГА СТЕ СИ ПРАВИЛИ РЕКЛАМА. ЧЕЛ СЪМ ВИ. НЕЩО СЕ ИЗВЪРТАТЕ НА 180 ГРАДУСА. ВИНАГИ Е ИМАЛО ОТПОР СРЕЩУ НОВИТЕ НЕЩА. ПРИМЕР: ЦЪРКВАТА!

    ОтговорИзтриване