понеделник, 6 октомври 2014 г.

ТУР ХЕЙЕДРАЛ, КОН ТИКИ, ФИЛМ И ФАКТИ

Интернет гигантът "Гугъл" създаде една от своите емблематични илюстрации в чест на рождения ден на норвежкия етнограф и авантюрист Тур Хейердал.
Той е човекът, който построява копие на използвания в древността сал от балсови трупи, който нарича "Кон Тики".
През 1947 г. Хейердал и още пет негови спътници отплават от Каляо, Перу, и за 101 дни изминават 8000 км. на този сал, докато стигнат до Туамоту в Полинезия на 7 август 1947 г. Единствената съвременна технология, която използват, е комуникационната апаратура. Хранили се с морска храна.
Експедицията "Кон Тики" е вдъхновена от стари доклади и чертежи, направени от испанските конквистадори на салове на инките и от местните легенди и археологически доказателства, които предполагат контакт между Южна Америка и Полинезия.
Документалният филм за експедицията печели "Оскар" през 1952 г.





 Книгата, "Пътешествиена Кон-Тики" е преведена на 67 езика и има голям успех.
След успеха си Тур Хейердал ръководи редица други експедиции до Галапагос, Великденския остров, по р. Тигър и много други.
След като разбира, че страда от рак на мозъка, Хейердал се отказва от медицинска помощ и се прибира в дома си в село Кола Микари в околностите на италианския град Андора, провинция Савона на регион Лигурия.

Тур Хейердал умира там в съня си на 18 април 2002 г. на 87-годишна възраст. 

ВСИЧКИ СМЕ СМЪРТНИ ПО ЖЕЛАНИЕ НА ГРУПА ХОРА И ОСТАРЯВАМЕ...... ТАЙНАТА СЕ ЗНАЕ, НО НИЕ СМИЕ ПОСЛУШНИ ИДИОТИ. БЛАГОДАРЯ ВИ!


Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар