неделя, 26 октомври 2014 г.

НАШАТА ЗЕМЯ - МИСТЕРИИ В СВЕТА НА ПИРАМИДИТЕ

Колкото и тривиално да звучи, пирамидите си остават една от най-големите мистерии на нашата Земя. Точно от този свой статус понякога те могат да зародят всякакви причудливи идеи в главите на изследователите, но и на непрофесионалните наблюдатели. Чували сме всякакви идеи за произхода и функциите на причудливите паметници, но някои от тях се отличават със своята странност.. Хайде да посетим  света на Пирамидите:

Пирамидите са построени, за да складират зърно.

Пирамидите са построени, за да складират зърно.

 

Средновековните европейци вярвали, че пирамидите са зърнохранилищата, описвани в Стария завет. В него е описан сънят на египетския фараон – седем слаби крави погълнали седем угоени крави, а седем тънки, изсъхнали зърнени класа погълнали седем хубави класа. Според Йосиф това означавало, че предстоят седем години на изобилие в Египет, но след тях народът ще трябва да преживее седем години на глад. Той посъветвал фараона да се запаси със зърно.
Мнението, че пирамидите са зърнохранилища, датира още от 6 век, когато Григорий Турски ги описва като такива в книгата си „История на франките“. Тази теория получава допълнително гласност няколко века по-късно. През 14 век се среща в книга, дело на Джон Мандевил.

„[...] Вътре в тях е пълно със змии, а отвън са изписани с надписи на различни езици. Някои казват, че те са гробници на управници от античния свят, но това не е истина... Ако бяха гробници, нямаше да са празни, а и нямаше да разполагат с вход, от който се влиза вътре. А и не съществуват гробници с подобни огромни размери и височина – ето защо не е възможно те да са гробници.“

Подобна теория се подкрепя и от мозайка от 12 в. в един от куполите на базиликата „Сан Марко“ във Венеция:
1

Ной е построил Хеопсовата пирамида?


В книгата „Хеопсовата пирамида: защо е построена и от кого“ Джон Тейлър дава своето обяснение. Интересно е, че самият той никога не я е виждал, но след като изучава размерите й, разпространени от оксфордския астроном Джон Грийвс и френските инженери, придружаващи Наполен по време на експанзията му в Египет, той стига до заключението, че масивната структура е хранилище на всички математически, астрономически и други познания.


 Тейлър извършва сложни пресмятания, според които отношението на дължината на основата към височината а, разделено на две, дава числото "пи" с точност до шестия знак. Той добавя, че пирамидата е построена чрез специална мерна единица, която той нарича „пирамидален инч“. Той от своя страна е една пета от мярката за дължина „свещен лакът“ (sacred cubit) и почти идентична до британския инч. Той изтъква това като доказателство, че днешните мерни единици имат божествено начало.
Тейлър вярвал, че Ной, а не египтяните е бил истинският архитект на пирамидите: „Той, който построил Ковчега, е бил най-вещият, който е можел да проведе строежа на Хеопсовата пирамида.“ Въпреки сериозното желание на британския автор Американското метеорологично общество (American Meteorological Society, научен орган) не останало убедено в думите му, заявявайки, че би било невероятно човек като Ной, преживял огромен катаклизъм, който унищожил цялата човешка раса, да започне нова битка – строежа на подобна огромна конструкция.

Хеопсовата пирамида предсказва датата на Апокалипсиса.

 

Все пак откритията на Тейлър не останали без симпатизанти. Базирайки се на тях, Чарлс Пиаци Смит, ръководител на кралската обсерватория в Единбург, Шотландия, започнал собствено проучване. Той достигнал до заключението, че в Хеопсовата пирамида има скрити дори още по-големи божествени истини, отколкото Тейлър предполагал. През 1864 г. Смит публикува откритията си в книгата „Наследството ни в Хеопсовата пирамида“, в която смело заявява, че в архитектурата на пирамидата се крият библейски пророчества. Ако се премерят коридорите във вътрешността, може да се проследи и пълната хронология на Земятаминало, но и бъдеще.
Ако думите му бъдат приети за истина, началото на спускащия се коридор, наречен Голямата галерия, бележи раждането на Христос, а точно 33 инча по-нататък – Разпятието. Както може би сте се сетили, числото 33 кореспондира на възрастта, на която е приключил земният живот на Сина божи. Цялата дължина на коридора, според начина, по който е премерен, достига до 1881 или 1991 пирамидални инча периодът, след който ще се състои Второто пришествие. Смит направил бърза сметка и заключил, че Апокалипсисът идва през 1881 г. Добрата новина? Явно е сгрешил...

Хеопсовата пирамида е дело на Дявола.

 

Джоузеф Ф. Ръдърфорд, известен като Съдията, е сред първите ръководители на Свидетелите на Йехова. Желанието му е да сложи край на „християнската пирамидология“, приета от предшественика му Чарлс Тейз Ръсел.


Ръдърфорд написал статия, публикувана в списание „Стражева кула“, изготвяно от движението. Нейното заглавие е „Олтарът в Египет“:

„Сигурно е, че Голямата пирамида в Гиза не е построена нито от бог Йехова, нито по негова заповед. По-логично е да заключим, че Хеопсовата пирамида, както и останалите подобни постройки, включително и Сфинксът, са изградени от управниците на Египет и под ръководството на Сатаната. След това той вградил знанието си в мъртвите камъни, което можем да наречен сатанинската Библия. В изграждането на пирамидите Дяволът вложил и малко истина, тъй като това е неговият похват за измама и лъжа. Сатаната е лукав противник. Той действа с всички възможни методи, за да отдалечи човека от Йехова...“

Всъщност пирамидите са били... могили.

 

На 12 октомври 1884 г. излиза статия в Journal-Gazette, пресата на Форт Уейн, Индиана, САЩ. В нея се споменава научна конференция, провела се във Филаделфия, на която е представен доклад, посветен на пирамидите и разкриващ съвсем нова теория за техния строеж:
„Според доклада пирамидите са построени от върха надолу. Според теорията пирамидите са били могили, използвани като кариери, от които са изкарвани камъни за строеж на други постройки. Тези хълмове били под ръководството на конкуриращи се инженери, които ги оформили като пирамиди.
В местността могат да бъдат открити самотни хълмове, а теорията не е толкова невъзможна. Ръководителите на кариерите приели идеята да ги оформят като пирамиди, за да останат като възпоменателни паметници“.
Следва продължение……..


 НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар