сряда, 1 октомври 2014 г.

БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СИ ИМА ОСТРОВ. УПРАВЛЯВАТ НИ ИДИОТИ!България няма да си има остров. От министерството на външните работи са отказали дори да проучат възможността България да колонизира остров в Тихия океан, каквото предложение направи роден бизнесмен, съобщава в. "24 часа".
"Обектът не представлява "остров”, съответно "земя” и в резултат на това не съществува правна възможност този плаващ обект да бъде обявен за част от територията на Република България", се посочва в аргументите на отказа, представени от Владимир Миланов, шеф на политическия кабинет на външния министър Даниел Митов.
Отказът от ведомството е оформен още в понеделник (29 септември), след като стана ясно, че бизнесмен предлага на държавата да "увеличи" територията си със завладян от него плаващ остров в Тихия океан. Според информация от ведомството отказът вече е бил връчен на бизнесмена. Отказът е оформен три месеца след първоначалното предложение на бизнесмена до МВнР и Министерския съвет. Междувременно той е потърсил и съдействие от президента Росен Плевнелиев.
Бизнесменът обаче продължава да смята, че островът може да бъде присъединен към България. Той прилага като довод становище на председателя на правната комисия на ООН проф. Александър Янков.
МВнР е посочило три причини, поради които България не се интересува от новата "територия". Едната е, че островът няма местно население и не е годен за обитаване от човек. Така според разпоредбата на чл. 121, ал. 3 от Конвенцията на ООН по морско право, която предвиждала, че скали, които не са годни за обитаване от човека или за самостоятелна стопанска дейност, нямат нито изключителна икономическа зона, нито континентален шелф.
В отказа се цитират още международното определение за остров, както и изискването на българския закон за собствеността, че недвижимата собственост трябва да бъде прикрепена трайно към земята.
От правна гледна точка островът всъщност представлявал движима вещ, частна собственост и реализирането на правата върху нея си било ангажимент на собственика.
Собственик на острова е панамска компания, която е на бизнесмена Владимир Баланов. През 2013 г. той е финансирал експедиция, която да го завладее от името на компанията. Самият остров с площ 27 000 кв. км е образуван при вулканично изригване от бързото охлаждане на лавата. Тъй като пемзата не е закрепена на морското дъно, островът е от т. нар. плаващи.

Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар