понеделник, 3 ноември 2014 г.

ЖИВОТЪТ ПРОДЪЛЖАВА СЛЕД СМЪРТТА

Смъртта е депресиращо неизбежно следствие от живота, но учени смятат, че са открили известна светлина в края на тунела, съобщава в. "Дейли телеграф".
 Най-голямото медицинско изследване за преживяванията малко преди смъртта и извън тялото откри, че съществува известна форма на съзнание дори след като мозъкът напълно е спрял да работи. Това е противоречив въпрос, към който доскоро учените се отнасяха с голяма доза скептицизъм.
 Но изследователи от университета в Саутхемптън, изследвали четири години над 2000 души, които получили спиране на сърцето в 15 болници във Великобритания, САЩ и Австрия. Те установили, че близо 40% от хората, които оцелели, разказали за известна форма на "съзнание" във времето, в което били клинично мъртви преди сърцето им да заработи отново.
 Един мъж дори си спомнил как напуснал изцяло тялото си и гледал съживяването си от ъгъла на стаята. Въпреки че бил в безсъзнание и "мъртъв" за три минути, 57-годишният социален работник от Саутхемптън помнел с подробности действия на медицинските сестри и описал звука от машините.
 "Знаем, че мозъкът не може да функционира, когато сърцето спре да бие. Но в този случай съзнанието изглежда се е запазило три минути в периода, когато сърцето не е биело, въпреки че обичайно мозъкът спира да работи до 20-30 секунди след спирането на сърцето", казва д-р Сам Парина, бивш изследовател от университета в Саутхемптън, който в момента работи в Щатския университет в Ню Йорк.

"Мъжът описа всичко, което се случило в стаята, но най-важното е, че той чул две пиукания от машина, която се включва в интервал от три минути. Така успяхме да изчислим колко време е продължило преживяването. Той изглеждаше много убедителен и всичко, което каза, че му се е случило, действително се случи", допълва изследователят.
 От изследваните 2060 пациенти, преживели спиране на сърцето, 330 оцелели, а 140 казали, че имали известно съзнание, докато ги съживявали. Макар че мнозина не успели да си припомнят конкретни подробности, няколко теми изпъквали. Една пета от пациентите заявили, че имали необичайно усещане за спокойствие, а близо една трета казали, че времето се забавило или ускорило.
 Някои си спомнили, че видели ярка светлина, златист проблясък или слънчева светлина. Други разказали за чувство на страх, давене или дърпане в дълбока вода. 13% споделили, че усетили отделянето от тялото си. Според д-р Парниа много повече хора вероятно са имали преживявания, докато са били близо до смъртта, но лекарствата или успокоителните, използвани в процеса на съживяване може би са им попречили да си спомнят. 
Интернет……


НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар