събота, 1 ноември 2014 г.

ЖИВЕЯ В ЕДНА ОСОБЕНА ДЪРЖАВА, СВОЯ, МОГА ДА Я НАРЕКА „ДЪРЖАВА НА САМОТАТА”

Големият български писател и драматург Стефан Цанев гостува в „Шоуто на Слави” НА 30 ОКТОМВРИ, в което водещ беше Иво Сиромахов.
Според Стефан Цанев българските политици се провалят, защото липсват идеологии и почти всички партии са „вождистки”. „А когато има все пак една идея, която е оповестена, ти тръгваш да реализираш тази идея. Защото, когато са тръгвали нашите възрожденци, те не са тръгвали заради Левски”, заяви писателят и допълни: „Те са тръгнали, водени от идеята да се освободят. Сега има една идея, която може да сплоти българския народ – също да се освободи – от робските си навици. Той чака все някой да го поведе нанякъде, някой да го спаси”.
Стефан Цанев се съгласи с Иво Сиромахов, че проблемите на българина се коренят в неговия манталитет. Той сподели, че докато е писал своя труд „Български хроники”, е стигнал до убеждението, че „историята се пише от личности, които умеят да поведат народа след себе си”. Драматургът вярва, че България има нужда не от „силна ръка”, а от „силна личност”, от политик като Стамболов, но „без неговия терор” („половината Стамболов”). Тази личност, според писателя, трябва да „ангажира народа, народът да му се довери и да действа единно”. Стефан Цанев уточни, че вижда разделението най-вече по върховете на политическата класа. „Да вземем едната партия – ДПС, която е чисто нарушение на конституцията, провря се хитро, но това не е бедата. ДПС извършва една лоша услуга на нашите етнически турци, всъщност те нямат права и свободи да членуват в други партии. Арменците защо така са се интегрирали в българското общество? Ако чуете един арменец да говори, той казва „Ние, българите”, а не „Ние, арменците, които се интегрирахме”, разсъждава Стефан Цанев и обобощи, че „ДПС отделя турския етнос от българския народ”.
Гостът говори и по отношение на политическата система в България. „Последователите на тези мъже, които основават партиите, тръгват користно след тях. (…) Аз не вярвам, че в ДПС отива някой българин, пленен от Лютви Местан, той отива, защото Лютви Местан и Ахмед Доган веднага ще го направят или областен управител, или депутат”, заяви Стефан Цанев. Той се обяви за приемане на мажоритарната система и се обоснова с аргумента, че предпочита да гласува за хора, които познава, а не за послушници на лидерите на политическите партии.
Големият български интелектуалец е категоричен, че трябва да се свика и Велико Народно събрание, което да промени настоящата конституция. Той смята, че ВНС трябва да е съставено от кметовете на градовете, защото те са избрани мажоритарно и защото само те „не могат да скрият своята дейност или бездейност” и при тях най-ясно може да се види дали работят или не работят.
Стефан Цанев се изказа изключително остро за действащата конституция на Република България. Според него тя е „в основата на всички беди, които стават в момента”. „Тя е създадена от наследниците на Комунистическата партия и е толкова съобразена с тях, че няма накъде повече”, заяви Стефан Цанев и добави: „Голяма беда беше, че Комунистическата партия не беше забранена след 1989 г., не беше осъдено ръководството на тази партия за престъпленията и за убийствата, които извърши заедно с нейната Държавна сигурност. И още по-страшно престъпление извършваме сега, че тази партия, нейните наследници и същата ДС дирижира събитията в България.” Според Цанев Комунистическата партия е имала своето влияние дори в правителствата на Иван Костов, Филип Димитров и Бойко Борисов, посредством хора, които са били членове на БКП.
Стефан Цанев цитира и публикация в публичното пространство, според която 600 българи притежават толкова капитал и средства, колкото всички останали българи взети заедно. Писателят не вярва да има дори 60 души от въпросните 600, които да не са били членове на Комунистическата партия или пък свързани с ДС.
Пред зрителите на „Шоуто на Слави” Стефан Цанев говори откровено и за това как се чувства в личен план: „Живея в една особена държава, своя, мога да я нарека „Държава на самотата”, където граждани са моите думи и се упражнявам да гледам отвисоко, защото скоро ще се наложи да гледам от там. (…) Малко се дистанцирам, вече не ми се занимава с пряка политическа дейност, за каквато аз не пожалих силите си преди десетина – петнайсет години, защото вече нямам частни илюзии, че по времето, докато аз съм жив, ще се случи нещо добро за България”. Според Стефан Цанев България е толкова изостанала, в сравнение с останалите страни в Европа, че дори да започне да се развива със страхотни темпове, едва ли ще ги достигне в следващите 50 години.
Големият български писател и драматург вижда българския народ „абсолютно отчаян”. Той и трудно намира отговор на въпроса на свой италиански приятел, докоснал се до красотите на Добруджа: „Стефан, защо сте бедна държава?” „Вероятно отговорът е банален – корупция, всеки гледа своите интереси”, заяви Стефан Цанев. Писателят допусна, че в подобна ситуация е възможна революция, но отбеляза, че един бунт може да завърти колелото обратно и да се роди отново комунизъм.
Във видеото може да видите още какъв въпрос вълнува Стефан Цанев в най-новата му пиеса „Заговорът на Калигула” и защо според него Римската република е „най-висшата и най-съвършената република”.

Ето ви и връзката, да чуете и видите какво е положението в страната ни:

НАТИСНЕТЕ – ТУК!



НИКОЛАЙ НИКОЛОВ

2 коментара: