вторник, 2 септември 2014 г.

БОГ ИМА! МОЖЕ БИ, ЕДВА ЛИ НЕ! ТА НИЕ СМЕ СИ БОГ?!



Учени от Бристолския университет са установили, че всички деца по света се раждат с първоначалната вяра в свръхестественото и Висшия разум. И всички, изследователи смятат, че тези групи от хора, които вярват в Бог, в справедливостта и подредеността на света, укрепват социалното сближаване и по този начин увеличават своята способност си за оцеляване.

А тези, които не вярват в нищо, са изчезнали като динозаврите. Немски математици прецизно са изчислили че вероятността Бог да съществува е 62%. Като цяло, това е странно, но това е чиста физика и математика и много учени са се заинтересували от този извод. Това се дължи на факта, твърди британски учен Найджел Катленд , че  "Много учени в резултат от изследванията си са принудени да стигнат до извода, че зад порядъка, сложността и красотата, която те наблюдават, стои разум който многократно превъзхожда техният собствен"??!!!!!  . Австралийски учен Пол Дейвис, професор по математическа физика в университета в Аделаида, автор на няколко книги, които доказват наличието на по-висш разум, дори е бил удостоен с премията „Теплтон" за прогрес и укрепване на религията." Според него, науката е достигнала зрялост и сега предлага по сигурен път към Бога, отколкото религията.
Франк Тайплър, друг световно известен учен , в своята книга "Физика и безсмъртие”, създава теорията на вселената от нейното начало до край, като използва изключително формули от физиката и математиката. Той доказва съществуването на Бог, възкресението от мъртвите и вечния живот. Учените вярват, че зад хармонията и съвършенството стои по-висш разум. В вярващия мозък се появяват особени характеристики.
Учените в Торонто са доказали, че вярата в Бог помага да се отървете от тревожността и стреса до минимум. Психолозите от университета отбелязват разликите между мозъка на вярващи и невярващи. Те провеждат тест контрол, който позволява използване електроди за измерване на мозъчната активност. Оказва се, че религиозните хора имат много по-малка активност в предната част на мозъчната кора - областа на мозъка, която променя поведението, и сигнализира за нуждата от внимание и контрол, в резултат на емоционален стрес. Колкото по-силно е религиозното вярване, толкова по-малко грешки е направила тази област на мозъка. Канадски невролози с задоволство обясниха, че даже хората, които просто вярват в съществуването на Бога, а не само редовно ходещите на църква, имат по-рядко несигурност и имат много по рядко нервни разстройства. И те са по-малко притеснени за неуспехите в живота. Това е като специфична функция, която се появява в мозъка на вярващите. Освен това, религиозните убеждения оказват и успокояващ ефект върху нервната система.
ВЯРАТА премахва болката. Известно е, че светите мъченици, благодарение на своята вяра в Бога, са издържали ужасяващите мъчения - например стареца Амвросий Оптински страдал от много тежко заболяване заболяване, за което лекарите казали, че ако беше обикновен човек, ще умре в рамките на половин час, то той живял и почти четири десетилетия.
Оксфордските учени са се ангажирали да изучават как този феномен, като молитвата, медитацията, а и вяра в Бога облекчават страданието. Тези експерименти са проведени и продължават да се провеждат от учените от различни отдели на университета - наука, философия, теология. Но в началото в Оксфордския Център за изследване на мозъка, изследователите събрали 12 привърженици на католическата вяра и същия брой атеисти. Всеки един от участниците в експеримента с външната страна на дланта е бил свързван с електрод и са му пускали електрически импулси. При този опит им предлагат да съзерцават две картини на майстори от епохата на Възраждането – платно от XVII век на художника Сасоферато (Джовани Батиста Salva), изобразяващи Дева Мария и живопис от XV век - "Дамата с хермелина" на Леонардо да Винчи . Богородица е избрана, защото тя трябва да извика религиозните чувства на вярващите. В рамките на половин час всеки от католиците и атеистите, намиращи се в камерата за сканиране с ядрено магнитен резонанс (ЯМР) и съзерцавайки определените платна, са получили четири сеанса от общо 20 електрически разряда. Тези, които се обърнали към образа на "Въведение Богородично", според учените, почувствали, че "са в безопасност" и, че "тя се грижи за тях", " и не се притеснявали и даже чувствали успокоение ." И сензорите показали, че те са усети болка средно с 12% по-малко при съзерцаване на религиозните предмети в сравнение с работата на Леонардо. Освен това, както е показал скенера, при вярващите се осветява предната дясна част на мозъка, което предполага включването на невронна активност при модулацията на болката, докато при атеистите не е имало реакция на мозъка, а също и промяна в нивото на болката и страха през целия експеримент при разглеждането на двете картини.

Николай Николов


3 коментара:

  1. Как си Силвия?! Ти си коментирала тази статия. Аз се ядосах и във Фейсбук, казах, че няма да пускам нови неща, докато не влезнат в час, за което се извинявам на всички. Светът се промени, по-скоро хората. Ако пусна вицове ще се скъсат да ги четат. /Това е добре, защото чувството за хумор, прави хората добри и лъчезарни/. Забравих те вече!!!! Ако изобщо имаш желание, то те моля да ми дадеш адреса на фейсбука си, или на блога или на пощата. бих желал да комуникирам пряко с теб, а не през тези страници. Знам, че си умна и доста неща знаеш. Моята поща я пише в блога: xegel@abv.bg Може и на лични във фейсбук! А той е: https://www.facebook.com/nem.burg?ref=tn_tnmn , а може и на стената! Ще се радвам ако се обадиш! Ще ти дам и единият от телефоните си: 0887 656 101 . Всичко най-добро ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Ники, много мило, но "умна жена" е оксиморон)))
    Аз съм от хората, които обичат да слушат, а не да говорят, а и не владея силата да си изразявам точно мислите.Винаги, когато нещо ми направи впечатление от твоите публикации, ще коментирам.За сега искам да съм си отшелник, това е моят лукс.
    Обичам да чета,много обичам да чета.В момента съм на Херман Хесе "Играта на стъклени перли".Невероятна книга.
    всичко добро, Ники.
    Силвия

    ОтговорИзтриване
  3. ВСЕ ПАК ТИ БЛАГОДАРЯ СИЛВИЯ, НО АЗ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА СЪМ БИЛ ТАКЪВ И МОЖЕ БИ И ТАКА ЩЕ НАПРАВЯ СЕГА. И ЗЕЕШ ЛИ ЗАЩО? - ЩЕ ТИ КАЖА! ПЪРВО ПОЧВАТ ДА МЕ СВАЛЯТ, ОБИКОЛИХ ЕВРОПА - И ТАМ МЕ СПИРАТ. НИЩО ЛОШО В ТОВА И ИМ БЛАГОДАРЯ, ЧЕ МЕ РАЗПОЗНАВАТ ПО ЕДНА ФЛАНЕЛКА, НО АЗ НЕ САМ МЕСИЯ, КАМО ЛИ БОГ. ЩЕ СЕ СКРИЯ, НЯМА ДА ИМА ИНТЕРНЕТ. НЕКА ДА СЕ ОТПРАВЯТ. ЩЕ МИ ЛИПСВА ВРЪЗКАТА, ТОВА СЕ И Е НАПРАВО НАРКОТИЧНА ЗАВИСИМОСТ, НО ПОНЕ АЗ МОГА И БЕЗ НЕЯ. А КОЙТО НАИСТИНА МЕ ОБИЧА, ТО ПРЕДИ ДА ПОЧНА ЩЕ МУ ДАМ РЕАЛНИ КООРДИНАТИ - ТОЧНИ И ЯСНИ! СЪЖАЛЯВАМ СЕ, ЧЕ СЕ ОБАДИ, А АКО И ТИ МИ ДОЙДЕШ НА ГОСТИ ДУШО МОЯ, ЩЕ Е ЩАСТИЕ ЗА МЕН, ЗАЩОТО ОТДАВНА СЕ ПОЗНАВАМЕ! ПРОСТО ЕЙ ТАКА. А АКО ТИ ПОЖЕЛАЕШ И МИ КАЖЕШ ТА И ЩЕ ТЕ ПОСЕТЯ БЕЗ ВСЯКАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ОТ ТВОЯ СТАНА. ИМАМ И ПРЕКРАСНА ТЕХНИКА И КОЛА И ВСИЧКО ТИ СИ ПОЖЕЛАЕШ. НА МНОГО МАЛКО ХОРА БИХ НАПИСАЛ ТОВА И ЩЕ ТИ КАЖА - ТЕ СА ДВАМА ИЛИ ПО.ТОЧНО ДВЕ, НО ТИ СИ ПЪРВА В КЛАСАЦИЯТА.... ЗНАЕШ ЗАЩО! ВСИЧКО НАЙ- ДОБРО ТИ ЖЕЛАЯ!

    ОтговорИзтриване