неделя, 7 февруари 2010 г.

ЧИСТО ИСТОРИЧЕСКИТЕ ТАЙНИ - Ватикански трилъри


Подозирам, че маститите учени, които са се домогнали да интерпретират историята на Земята и Човека – са ревностни католици. Вероятно с изследвания в младостта си са заслужили място в бъдещия заговор срещу жаждата на човечеството да разбули наследените тайни и загадки. Какво ни казват те за пирамидите, за сътворението, за древните цивилизации, за възрастта на планетата и човека? Какво не признават и какво още крият? О, разбира се, дръзналите да съсипят репутацията си с „шантави” хипотези техни колеги са оборвани догматично – а, когато това е невъзможно, просто оставяни в научно мълчание. От времето, когато знание и опит са се пазели и преписвали в манастирските библиотеки, Църквата е самоопределила ролята си на редактор и цензор в духовното развитие на човечеството: в името на един Бог, който не е сътворил храм за себе си и от името на съмнителните му следовници, построили Църквата за него. И няма нищо по-страшно и по-смешно от католическия догматизъм в съвременната наука. Примерите намаляват досадно бавно във времето, за пътешествия, вяра, писмености, древни общества… и за самата история на Църквата. Ето още няколко, дори с тракийско „съучастие”:


Знаете ли, че “В сакрални плочици от петото и четвъртото хилядолетие преди Христа, намерени в България, е декодирано древно тракийско писмо, което е най-старата писменост в Европа и в света, предшестваща тази на Шумер и Египет с около две хилядолетия.” Това казва авторът на декодирането - д-р Стефан Гайд от Института по трансцедентна наука в Лонг Бийч, Калифорния. Гайд е българин, в САЩ е експерт в областта на лингвистиката, криптографията и трансцедентиращия анализ. Институтът, съоснован от него в началото на 90-те години в Лонг Бийч, публикува откритието му в книгата "Тракийското писмо декодирано". Д-р Стефан Гайд посочва, че плочиците, намерени при Градешница и Караново, са известни на научния свят вече няколко десетилетия. Бях сред присъстващите на първата му пресконференция, представяща първата му книга у нас. Е, научният дебат не се състоя. Едни чакахме да получим още отговори, други се нахвърлиха на автора с отклонение за негово и на брат му участие в псевдоорфически секти.


Изследователят Дейвид Хатчър Чайлдрес посвещава на разпуснатия по нареждане на папата през 1307 г. Орден на тамплиерите своята книга “Пиратите и изчезналият флот на тамплиерите”. Твърди, че флотът им е стигнал преди Колумб до канадските брегове през 1398 г., а той самият сетне е ползвал картите им. Прекалил го е „този Чайлдрес”; пък и богохулства по страниците на труда си. Друга уникална книга, може би една от най-плагиатстваните в света, е “Тайните общества на всички времена и народи” на Чарлз Уилям Хекеторн. Тя е първото по рода си изчерпателно енциклопедично изследване на възникването и развитието на тайните организации и общества от началото на човешката цивилизация до края на 19 в., когато е публикувано изданието. В този смисъл книгата на Хекеторн отдавна се е превърнала в класическо произведение. То води:


От Торинската плащаница през творенията на Леонардо до лондонска черква от 12 век - по следите на строго пазена тайна до сърцевината на европейския окултизъм, до загадките, оставени от катари и тамплиери, от розенкройцери и просветлени. Пътешествието през времето и пространството ни отвежда от настоящето през Ренесанса и Средновековието към Палестина от първото столетие сл. Хр. и света, създаден от думите и постъпките на трите водещи фигури - Йоан Кръстител, Мария Магдалина и Иисус. “Прозрението на тамплиерите. Тайните пазители на истината за Христос” на Лин Пинкет и Клайв Принс е поредното изследване.


И още: Знаете ли защо след втората половина на 13 в. Орденът на тамплиерите отхвърля догмата за божествения произход на Иисус Христос и възприема тезата за Единния Бог? Знаете ли, че катарите са знаели много преди тамплиерите тайната за действителния произход на Иисус от Назарет и че това е главната причина за унищожаването им? Знаете ли, че в действителност Иисус се ражда през 16 или 17 г. пр. Хр. и че е разпнат от римляните през 33 или 34 г., когато е около петдесетгодишен?... въпроси от “Смъртоносната тайна на тамплиерите или истината за Иисус” на Робер Амбелен…


Случаен ли е този интерес и защо – в навечерието на пилотиран космически полет до Марс – Човечеството се рови в древните мистерии. Най-очевидният отговор: защото се чувства неудовлетворено и, защото мистериите остават. А Ватиканът – вярвам, вече сте съгласни - е създал, свързан е и продължава да брани доста от тях.


Емил Братанов

Николай николов

1 коментар: