понеделник, 8 февруари 2010 г.

Учените: В космоса има такъв живот, какъвто не сме в състояние да си представим


Днес, вероятността за намиране на живот на други планети е много по-висока, отколкото е била някога, убеден е астрономът, лорд Рийс, ръководител на Кралското астрономическо дружество (британския еквивалент на академия на науките).



И такова откритие, добавя той, ако се направи, ще бъде повратна точка в историята на човечеството: тя може да промени нашите възприятия за себе си и за нашето място в космоса.


Тези думи на известния астроном дойдоха в момент, когато учени от различни страни се събират в Лондон на международна конференция, на която ще се обсъдят перспективите за откриване на извънземни.


В продължение на половин век, учените сканират небето, с надеждата да открият радио сигнал, изпратен от интелигентни същества, но всичко които те биха могли да чуят досега, са само от разряди от статично електричество.


И все пак, казва лорд Рийс, сега шансовете ни са много по-високи, отколкото преди. "Технологиите са толкова напреднали, че на първо време можем да таим вече реална надежда да открием около орбитите на други звезди планети, с размер не по-голям от този на Земята” - ние можем да разберем имат ли те континенти и океани и какъв тип атмосфера има на тях."


"И въпреки, че не можем скоро да разберем дали на някоя от тях съществува живот - признава ученият – дори само това е удивителен напредък - да могат учените да получат някакъв образ от друга много далечна планета."


Изведените през последните години в орбита космически телескопи, вече могат да открият с точност и на голямо разстояние небесни тела с размера на Земята, което дава на учените възможността да се съсредоточат върху тези търсения, съобщи Би Би Си.


"Ако ние сме в състояние да открием някъде другаде живот - макар и елементарен - това ще е едно от най - големите открития на XXI век, - казва лорд Рийс . Разбира се, че там в пространството, може да има и форми на разумен живот в състояние, които ние не сме в състояние даже да си представим. А също, могат да съществуват форми на разум, който да изпреварва човешкия, така както той изпреварва този на шимпанзето.


MIGNEUS


Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар