петък, 13 ноември 2009 г.

Открит е най древния храмов комплекс


Немския археолог Клаус Шмидт (Klaus Schmidt) открил в Турция най-древния на земята храмов комплекс на възраст около 12 хиляди години.
По оценка на учените храмовият комплекс, Гобекли-Тепе (Gobekli Tepe) е със 5,5 хил. години по стар от първите градове в Месопотамия и с 7 хиляди години по стар от Стоунхендж.
По размери съоръжението отстъпва малко на Стоунхендж и се състои приблизително от 20 камени кръга, от които на археолозите се е отдало да разкопаят само четири. Диаметъра на тези кръгове не превишава 30 метра. На камъните археолозите са намерили изсечени изображения на животни –лисици, лъвове, птици змии и скорпиони. По мнение на изследователите, хората които са построили това съоръжение не са владеели грънчарството и не се занимавали със земеделие. Вероятно са били ловци съобщава Eurasia Net. Преди се е считало, че такива монументални постройки могат да се строят само от цивилизации, които имат сложна ерархия, която се достига само след възникване на земеделието. Но находката в Гобекли-Тепе опровергава тази хипотеза, което я прави едно от най важните археологични открития за последните времена. Учените за сега не са на еднакво мнение относно целите на комплекса Гобекли-Тепе. По една от версиите там се провеждали религиозни обреди свързани с раждането на дете Самият Клаус Шмидт смята, че Гобекли-Тепе е било място за поклонение на жителите от района

1 коментар:

  1. Ако се съди по сянката, входът на храма се намира на юг. Следователно може да се предположи, че когато е строен храмът, Слънцето е изгрявало от юг. През периода от преди 7200 години до преди 3600 години Слънцето е изгрявало от югоизток. През периода преди 10800 години до преди 7200 години Слънцето е изгрявало от юг. Следователно храмът е строен през този цикъл и възрастта му е по-малка.

    ОтговорИзтриване