вторник, 24 ноември 2009 г.

Учените са открили най-страшният обитател живял на Земята

Според палеонтолозите, "най-опасното създание, което е плувало в океаните на Земята" е наскоро откритият нов плиозавър вид който е живял на планетата преди 147 милиона години.


Както съобщава портала Membrana, това е един от най-големите морски хищници, в много отношения надминаващ Predator X.
Учените смятат, че "техният" хищник е заемал върха на хранителната верига, на който до сега беше голямата бяла акула.Черепът на чудовището е открит по време на разкопки в района на архипелага Свалбард, на Арктика през двуседмичната експедиция през юни 2008 г., под ръководството на д-р Йюрна Хурума от Музея по естествознание на университета в Осло. В допълнение към норвежците са участвали американски и британски експерти.Заедно с черепа екипа успял да намери 20 хиляди фрагменти от скелета – това е съвкупен резултат на поредица от разкопки и проучвания, които са започнали преди три години: тогава съществото е наречено "чудовище".
Сега, почиствайки и изучавайки пробите, палеонтолозите са готови да направят някои изводи.Според учените, гиганта е разполагал с четири перки, имал 15метрово тяло, тежал е 45 тона и е бил страшилище за другите морски същества с а 30-сантиметровите си триъгълни зъби. Челюстите му се стискали със сила от почти 15 тона.
Николай Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар