събота, 21 ноември 2009 г.

Американските учени разработиха вълново – дисков двигател

Учени от Мичиганския държавен университет, получиха от Министерството на енергетеката на САЩ гаранция от 2,5 милиона долара за завършване на прототипа на вълново – дисковия двигател който работи с бензин.




Такъв агрегат е пет пъти по-икономичен, 20 на сто по-лек и 30 на сто по-евтин за производство от конвенционалните двигатели с вътрешно горене. Новият двигател е модерна интерпретация на роторно – вълновия двигател, първия работен модел на който е построен в средата на 50-те години на миналия век и възпроизвежда работата на газовата турбина. Изобретението на учените от Университета в Мичиган, според професор Норберт Мюлер, ръководещ групата от разработчици, е способен да замени не само на традиционните двигатели с вътрешно горене, но може да работи и без система за охлаждане, генератор, трансмисия и датчици за разход на въздуха.
Според Мюлер, новият двигател ще позволи да се създаде супер икономичен хибриден автомобил, който с едно зареждане / 15 л / ще е способен да измине 800 километра. При това такъв, автомобил поради ниската стойност на двигателя ще стане достъпен, а нивото на емисиите от въглероден двуокис, при него ще са 95% по-ниски от конвенционалните автомобили с двигатели с вътрешно горене.Предполага се, че версията за серийно производство на новия двигател ще бъде готова в рамките на следващите две години.

Николай Николов

1 коментар:

  1. Доста интересен ми се струва този тип двигател.Но имайки предвид как напредват технологиите е време да обмислим и какво ще стане след 50 години на пример.От сега нека се изработват автомобили и двигатели,които да не замърсяват толкова много и малко по малко да навлезнат в нашето ежедневие, като сменим сегашните/Радвам се че ни пишете за този тип двигатели.Това, че ще бъде толкова много пъти по икономичен е страхотна новина.

    ОтговорИзтриване