четвъртък, 19 ноември 2009 г.

На земята е открито единственото безсмъртно същество




Единствените, безсмъртни същества на Земята са вероятно медузите. Hydroid Turritopsis nutricula, е с диаметър само 4-5 мм, - уникално същество, което е в състояние да се подмладява, пише в. "Таймс".

Обикновено, медузите умират след възпроизвеждане, но Turritopsis може да се върне от "възрасна медуза" на стадий „медуза дете". Теоретично, този цикъл може да се повтаря безкрайно, което ги прави потенциално безсмъртни. Turritopsis nutricula са намерени в топлите тропически води, но учените подозират, че този вид е разпространен и в други региони.

Медузата и Хидрата отдавна са обект на изследване на биолози и генетици, които се надяват чрез тези същества да разкрият тайните на процеса на стареене. Теорията за "биологично безсмъртие" на Хидрата датира още от XIX век, и в края на 1990 бе експериментално доказано, че хидрата не умира, от стареене.


Трябва да отбележим, че на биолозите са известни също "безсмъртни" клетки, които са в състояние, при благоприятни условия да се делят безкраен брой пъти. Към тях се отнасят например, стволовите клетки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар