сряда, 4 ноември 2009 г.

СРЕЩУ ГРИПА

Имате температура, главоболие, болки в мускулите, ставите, гърлото, дрезгав глас, хрема и кашлица. Тонусът ви е понижен, нямате апетит. Ясно е, че започва вирусна инфекция. Понякога е съпроводена от повръщане и/или разстройство. Вземете незабавни мерки, защото от това зависи дали заболяването ще бъде пресечено или как ще протече - по-леко или по-тежко и с усложнения. Ето няколко прости методи и средства да си помогнете сами:

Витамин С в ударни дози.
500-600 мг витамин С под формата на обикновени таблетки, на таблетки, разтворими във вода, или за смучене, а също и под формата на ампули. При силно изразени главоболие, болки в мускулите и повишена температура чудесно действа приемането 2-3 пъти на ден по една ефервесцентна таблетка "Томапирин С". Той съдържа аспирин, парацетамол и витамин С в оптимално съотношение, бързо успокоява болката, действа противовъзпалително и понижава температурата, повишава тонуса и стимулира противомикробната защита на организма.
Топла синапена вана
Ако ни втриса, е добре да се затоплим във вана с топла вода, а още по-добре е да си направим синапена вана. Тя може да е на цялото тяло или само на краката. При пълна синапена вана 100-200 г синапено брашно се слагат в ленена торбичка и се потапят във ваната (10-15 г синапено брашно са необходими за частична вана - леген или кофа). От време на време торбичката се изстисква, докато водата получи миризма на синапено масло. Температурата на водата на общата вана трябва да бъде 37 - 38 градуса, а на водата в частичната вана - 39-40 градуса. Продължителността на общата вана е 5-10 минути, а на частичната - 10-15 минути. Синапените вани са доказали своята лечебна сила не само при започващи простудни заболявания, но и при бронхити и пневмонии. Ако нямаме синап, можем да потопим краката в съд с топла вода, към който се прибавя шепа морска сол или отвара от хвойнови плодове.
Билков чай
Вътрешно можем да се затоплим с чайове от цветове от лайка, липа и черен бъз, от листа от подбел, от плодове от малина, къпина или горска ягода, от стръкове от мащерка, жълт кантарион и др. Тези чайове притежават силно противовъзпалително, антисептично, откашлящо и потогонно действие. Лечебният им ефект е още по-добър, ако към тях се прибавят лимонов сок и пчелен мед или мед от зелени борови връхчета. За втечняване на жилавите секрети в дихателните пътища и за по-лесното им изхвърляне помага пиенето на отвари от семена от резене, копър, анасон или дюля. При нужда тяхното действие може да бъде подсилено от трикратното дневно приемане на по една таблетка от медикамента "Мукосолван" и от парни инхалации с отвара от лайка, към която са прибавени пчелен мед и йод. Към канче кипяща вода се прибавят две супени лъжици цветове от лайка и няколко капки йодна тинктура, след което се диша дълбоко над изпаренията в продължение на 5-10 минути. За да има ефект от тази процедура, е добре тя да се прави 2-3 пъти дневно, като е желателно до половин час след приключването й да не се излиза навън, тъй като дихателните пътища са по-изнежени.
Чесън, лук, хрян и люти чушлета
При простудни заболявания и грип чесънът, лукът, хрянът и лютите чушки се препоръчват широко, както от лекари, така и от народни лечители. Тези зеленчуци съдържат фитонциди, вещества с антибиотична активност и др., които са способни да унищожат голяма част от болестотворните микроорганизми, като стафилококи, стрептококи и причинители на епидемии от холера, коремен тиф и др. За съжаление веществата с антибиотична активност се разпадат за няколко часа и се унищожават при кулинарна обработка. Ето защо чесънът, лукът и хрянът трябва да се консумират сурови и свежи. Установено е, че дъвченето на 2-3 скилидки прясно обелен чесън в продължение на няколко минути води до унищожаване на голяма част от намиращите се в устната кухина микроби. Ефикасно е и вдишването на изпаренията от прясно обелен и счукан на ситно чесън. При хрема е добре да се поставят в ноздрите памучни тампончета, напоени с чеснов сок или със сок от лук. Ако паренето и щипането е много силно, носната лигавица може да се намаже с олио или зехтин. Чесънът в комбинация с черен пипер и свинска мас, под формата на лапи върху гърдите е доказал своята ефикасност, както при обикновени вирусни инфекции със силна кашлица, така и при трахеит, бронхит и бронхопневмония.
Мед
Безценен при простудни заболявания е пчелният мед, използван по различни начини - на тампончета в ноздрите, като подсладител на чайове, за гаргара или инхалация, за налагане на гърдите и др. При възпалено гърло, например, добро лечебно действие имат гаргарите със запарка от лайка, към която са прибавени пчелен мед и сода за хляб. Медът е богат на противовъзпалителни и противомикробни вещества и заради това е верен съюзник в борбата с болестотворните микроорганизми.
24 часа глад
Много са хората, установили лечебното действие на 24-часовото пълно гладуване. За целта се приемат само вода и билкови чайове, като по този начин не се хаби излишна енергия за храносмилане, а това е изключително важно за болния организъм.
Имуностимулатори или ваксини
Все по-голяма роля в лечението на вирусните инфекции и на грипа ще играят имуностимулаторите. Най-безвредни и евтини са тези на билкова основа. Повечето от тях съдържат ехинацея - растение с най-мощен имуностимулиращ ефект. В нашите аптеки могат да бъдат намерени "Ехинил" - сироп за деца с ехинацея, "Есберитокс" - таблетки, предназначени както за деца, така и за възрастни, които освен ехинацея съдържат още две лечебни растения, "Ехинацея" - спиртен извлек от растението и др.
Противогрипните ваксини и ваксини като "Респивакс", "Бронховаксом","IRS - 19" и др. са препоръчителни за деца и възрастни с крехко здраве. СЗО не препоръчва здрави хора да се ваксинират всяка година! На опаковката на ваксините задължително трябва да пише 2000-2001 година, за да са годни да противодействат на новите щамове на грипния вирус.
Хомеопатия
Най-често използваният хомеопатичен медикамент за лечение и профилактика на грипа и на другите вирусни инфекции на горните дихателни пътища е "Осцилококцинум". Установено е, че ако при първите белези на простуда се приемат под езика три флакона през интервал от 6 часа, развитието на вирусната инфекция може да бъде спряно или нейното протичане ще е по-леко. Профилактично всяка седмица в период на опасност от зараза да се приема по един флакон. Ако вирусната инфекция е в разгара си, то най-добре е в продължение на 3 дни да се приема по един флакон сутрин и вечер през интервал от 12 часа.
При болки в гърлото помага хомеопатичният специалитет "Хомеожен 9", в състава на който са включени 9 субстанции в хомеопатични разреждания, използващи се най-често за лечение на възпалено гърло. "Хомеожен 9" се произвежда като таблетки, от които е препоръчително при възпалено гърло на всеки 1-2 часа да се смучат по 1-2.
"Хомеовокс" е близък по действието си до "Хомеожен 9", прилага се по същия начин, но е по-подходящ при пресипналост или загуба на глас.
На хремавите се препоръчва на всеки 1-2 часа да се смучат по 1-2 таблетки от "Коризалия". В неговия състав влизат 6 субстанции в хомеопатично разреждане, които атакуват различните възможни форми на хремата - водниста (какъвто е секретът в началото на заболяването) или жълтозеленикава и гъста (в по-напредналите стадии).
За главоболие, болки в мускулите и очите, температура и силна отпадналост най-подходящ е "Парагрип" - по 2 таблетки на всеки 1-2 часа.

Цитираните по-горе дозировки са еднакви и за децата, и за възрастните и с настъпване на подобрение приемите постепенно се разреждат до спиране। За да има ефект от това лечение, 15-20 минути преди и след приема на хомеопатичен медикамент не трябва да се консумира нищо и в момента на приема не трябва да има специфичен вкус в устата. Лечебният ефект на хомеопатичните медикаменти, които при нужда могат да се комбинират помежду си или с други нехомеопатични медикаменти, е много бърз и ако до 1-2 дни не се получат желаните резултати, е необходима консултация с лекар.

Мариан Димитров

Няма коментари:

Публикуване на коментар