неделя, 29 ноември 2009 г.

Фалшивата "глобална култура" у нас се проваля



Повечето от днешните млади българи просто не прихващат това чудо, а и тези, които го прихващат, като минат 25-те го отхвърлят.

Появи се само едно малцинство безкритични хора, които възприеха този фалш - както и преди 150 г. е имало гъркомани. Къде са те днес? След Освобождението просто "изчезват". И на тези, които са от гъркомански родове, днес им е смешно това залитане на предците им. Всъщност, никой не е изчезнал - просто инертните хора, които приемат фалшивите моди и стават чуждопоклонници, си остават ... инертни - и щом духне вятъра на другаде, се пренастройват. Нищо ново под слънцето...


Колкото и да работи пропагандната машина на новата "глобална култура" - чрез медии, университети, американски филми, платени журналисти, чиновници, платен показен "хайлайф" от жреци на "изкуството и културата" и набедени "звезди" - резултатът е масово неприемане. За нас, които сме възпитани през Социалистическо, е ясно, че тези глупости не ни минават. Онези от нас, които се правят, че са я възприели, са просто тарикати, които имат някаква конкретна полза, а не че се връзват. Затова ударът на пропагандната машина беше насочен към по-малките, които нямат познанието на другата гледна точка. Но и те инстинктивно усетиха фалша и го отхвърлят, въпреки, че и не знаят, с какво точно да го заменят. Това, което минава при американците, които са сбор от хора без традиции и при западноевропейските племена, при нашия народ, с хилядогодишни корени, не действа.

Резултатът е, че се появи контра-реакция и бързо си намерихме


противоотровата срещу "европейските ценности" и "глобалната култура" - родната култура на чалгата.


Веселбата на балканската музика и приятната гледка на хубавите жени се оказаха сигурно средство, срещу натрапваната ни "западна култура" - която толкова е и западна, и толкова е култура, а просто е една изкуствена измислица за обезличаване на народите, в мечтаното от глобалистите "глобално село". (Всъщност глобално обединение наистина се получи, само че даде обратен ефект - антиглобалистки настроения на народите и антиглобалистко движение. Наистина всички глобално се обединяваме ... срещу глобализма. И много стари вражди ще се забравят пред омразата към общия враг.)



Един ден, когато циркът свърши, ще се обърнем назад и ще си дадем сметка, колко трябва да сме благодарни на чалгата и от каква бездушна бездна е отървала младите поколения българи.


Ако си направим един малък опит - да погледаме 20 минути MTV и после - 20 минути някоя наша фолк телевизия - от тази гледна точка - ще си дадем сметка, за каква бездна и каква разлика става дума. От едната страна е веселбата и човешкото веселие - най-естественото човешко състояние. От другата страна са извратените видения на античовешка бездушност в широка гама - от мрачни кошмари, до панаир на суетата. От веселба още никой не се е повредил, но от гледане на MTV човек наистина може да мръдне. Не ви ли прилича на пряко включване от лудницата? Наистина погледайте я 20-30 минути, дори и насила, за да си дадете сметка, каква трябваше да бъде културата на българските деца, ако не я нямаше чалгата...


Ако не ви стига, послушайте и джаз (запазената марка на хард-снобарите) - да се депресирате още малко. След 40 минути на такова "културно мероприятие", никой не може да ви обвини, ако посегнете към ракията от хладилника и дистанционното, за да си пуснете фолк канала. Кошмарите и извратените психопатии на MTV са нагледната илюстрация на "новата глобална култура". Естествено е, че никой нормален човек не иска да има нищо общо с нея. Тези на които чалгата им е крива, не си дават сметка, че ако не беше тя, щяхме да си намерим нещо друго подобно - нямаше как да няма контра реакция на лудостите. И у нас пропагандата на глобализма навъди извратени "творци на изкуството", бездарни музиканти, луди театрали, луди художници и всякакви луди, които плачат за китайска културна революция, но слава Богу никой не им се връзва, освен най-дивите снобари.

4 коментара:

  1. Аз не слушам МТВ,но също така не одобрявам чалгата,защото тя също пропагандира разврат сред младото поколение,благодариение на чалгата все по-вече българки ходят с цигани,раждат се бездушевни мелезчета,които нямат дарбата да постигнат нещо възвишено в живота си,защото част от гените им са вече увредени!Истинската народна музика не е чалгата!Чалгата от турски означава музика,свирене,и си е чисто турско мазно маане!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, така е! Да живее България, и най-вече умните и будни хора..

    ОтговорИзтриване
  3. Ами защо не погледнем образците от нашата естрада до към 90-те, имаше прекрасна смислена романтика и поезия, които с нищо не бих идентифицирал с пошлостта на чалгата. Нещо повече бих дал и друг пример, а именно с музиката на Петър Дънов, който прави невероятно чисти и дълбоко духовни обработки на традиции в българския народен фолклор. Това бих препоръчал като линия за следване, а не нетипични и чужди на българската традиция арабско-турски циганизации на фолклора ни! В тази връзка бих препоръчал и на нашумелите състави като КУКУ-Бенд да си преразгледат репертоара, понеже с популярността си, за съжаление повреждат младото неопитно поколение и го превръщат в "покукуление"!

    ОтговорИзтриване