неделя, 22 ноември 2009 г.

НЛО на Марс

Учените не могат да обяснят природата на странните предмети, открити в небето и на повърхността на Червената планета.

Урфолозите, не се съмняват, че Марс е обитаван от извънземни - и те наблюдават нашите експедиции. Сериозните изследователи, разбира се, отричат това. По принцип! И се опитват да намерят по - нормално обяснение на наблюдаваните аномалии на съседната планета. Въпреки това, на въпроса: "Какво е това?", отговарят уклончиво и неясно. И мълчат, като, че ли нищо странно не са видели. На една от снимка направена от марсианския робот "Спирит" преди изгрев, все пак волю-неволю, трябваше да се реагира. Такива снимки още не е имало в историята на експедицията. В обектива на навигацията и панорамната камера попадна движещ се обект в небето (Виж снимка номер PIA05557 в официалния каталог на НАСА). Очевидно обекта е изкуствен. На снимката е запечатан под формата на ивица. Този ефект е възникнал поради продължителната експозиция: докато затвора на камерата е бил открит, обектът е пролетял известно разстояние. Но за метеорит се движи твърде бавно.
Не се появи и обяснение, че "Спирит" е заснел земна апаратура. От всички оставени в орбита, за тази роля, според експерти, е подходящ само „Викинг - 2 ". Но неговия орбитален модул е твърде малък, лети на много голяма височина / 300 км. / и не може да бъде заснет. Специалистите на НАСА, бяха твърде изненадани и озаглавиха коментарите към снимката доста интересно: „Птица? Самолет? Космически кораб?” И един от ръководителите на екипа, който управлява робота " Спирит ", Марк Лемън от Тексаския университет, се е изразил доста сензационно:- Ние можем никога да не узнаем какво е това – метеорит ли / за пръв път фотографиран на Марс /, или космически кораб, идващи от други светове. Но ние ще работим над загадката.





Досега не е ясно кой е направи дупката в леда на марсианската Антарктида.


На пръв поглед странната кръгова следа, разположена в близост до Южния полюс на Марс, е направена преди 30 години. Според НАСА, тогава не е могло да се разбере от какво е. Тази година, орбиталния апарат предаде изображение с висока разделителна способност. Но това не изясни причината, за което НАСА честно си призна. Просто се информирали, че диаметърът на кръглата среда е около 4 км. И сякаш това не е кратер, защото не се забелязват следи от ударна деформация. Затова пък се вижда друго: на дъното на вдлъбнатината има черни канали, като от грамофона плоча. Изглежда, че следите са оставени от тяло което се е въртяло около своята ос. Защо не следи от кацане на огромна"летяща чиния"?






Робота "Спирит" е заснел едновременно два обекта висящи в небето.





А известният любител изследовател Джоузеф Скиппер - същият човек, който наскоро откри черепа на Червената планета (вижте "По Марс се търкалят чирепи") – видял, че "Спирит" е заснел не само не само летящи, а също така и висящи обекти. Той се позовава отново на официални снимки на Марс. В действителност, в небето – вече дневното – са забелязани точки. Бихме могли да ги припишем на дефекти, възникващи от прехвърлянето на снимките на Земята по радио канали. Но тогава аналогични „петна” ще съществуват в много снимки. Скиппер намерени само три снимки. В едната от тях - само две точки. Дори и при трикратно увеличение увеличение се вижда, че едната – това е топка, а другата прилича на чиния. Вероятната природа на тези обекти, НАСА не пожела да коментира.

Николай Николов

2 коментара:

  1. хм... много бих искала увеличения размер на тези снимки, за да погледна сама увеличението.

    ОтговорИзтриване
  2. Търси на сайта на НАСА. Адресът е:

    http://photojournal.jpl.nasa.gov/targetFamily/Mars

    ОтговорИзтриване